Nagyvilág

2017.01.30. 14:47

Külföldi sajtó Magyarországról - Berlin

Berlin - A Spiegel Online német liberális hírportál Kelet-Európa és Soros György viszonyával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal hétfőn.

Berlin - A Spiegel Online német liberális hírportál Kelet-Európa és Soros György viszonyával kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal hétfőn.

A milliárdos és az uszítók című írásban a szerző, Keno Verseck kiemelte, hogy új "közellensége" van a keleti-európai jobboldali kormányoknak, Soros György milliárdos, akit "súlyos, antiszemita" támadásnak van kitéve, mert támogat polgárjogi szervezeteket. Magyarországgal kapcsolatban hozzátette, hogy a civil szervezetek elleni fellépésnek hagyománya van, és "különösen pikáns", hogy amikor Orbán Viktor kormányfő és pártja, a Fidesz még ellenzékben volt, a civil szervezetek támogatóinak mutatta magát.

Az olyan kormányfők, mint Aleksandar Vucic (szerb), Orbán vagy Nikola Gruevszki (macedón) a civil szervezetek és Soros elleni kampányokhoz felhasználják az "idevágó narratívát", amely szerint "külföldi, különösen zsidó szervezésben világszintű összeesküvést szőttek a haza, a nép és a nemzeti érdekek ellen". Soros György "magyar zsidóként, holokauszt-túlélőként, kivándorlóként és mesésen gazdag tőzsdei spekulánsként" kiválóan alkalmas arra, hogy szereplője legyen ennek a narratívának - fejtette ki a Spiegel Online szerzője.

Orbán például "minden feszengés nélkül alkalmaz tipikus szélsőjobboldali, rejtetten antiszemita" paneleket, amikor Sorosról és a civil szervezetekről beszél - véli a szerző. A "diskurzus sikerét" jelzi, hogy egy felmérés szerint a magyarok 61 százaléka rossz véleménnyel van Sorosról - tette hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!