Nagyvilág

2016.11.12. 13:14

Páratlan a városfala is, teljesen épen maradt

Svédország - Visby a Balti-tenger közepén elhelyezkedő Gotland szigetén fekszik, és 1995 óta része a világörökségnek.

Svédország - Visby a Balti-tenger közepén elhelyezkedő Gotland szigetén fekszik, és 1995 óta része a világörökségnek.

Gotland az a sziget, ahova nyárra fél Stockholm áttelepül. Visby pedig Skandinávia első számú középkori városai közé tartozik. A Szentendre méretű és lakosságú Visby – és vele Gotland szigete – réges-rég a kelettel kereskedő vikingek legfontosabb balti tengeri bázisa volt, majd később az északnémet Hanza szövetség tette rá a kezét ugyanilyen okokból.

Minden évben augusztusban rendezik meg a középkori hetet, amikor korhű ruhák, lakomák és lovagi tornák várják az érdeklődőket. Ám Visby nem csak augusztusban mutatja meg középkori hangulatát. Elég, ha végigsétálunk a várost átszövő macskaköves utcákon, idegenvezetésen veszünk részt az óvárosban, vagy megnézzük a 13. századi templomot, az ugyanolyan idős falat, amely három kilométer hosszan veszi körbe a várost, és egykor a támadók távol tartása volt a célja, lehetetlen nem észrevenni. A települést a 9. század környékén alapították, és már ekkor fontos kereskedelmi központ volt. Ezt a szerepet később is megtartotta. 1280-tól saját autonómiája volt és pénzverési joggal is rendelkezett. Mivel nagyon gyorsan fejlődött, több nagyhatalom is szemet vetett rá.

Őrzi arculatát

Visbynek sikerült megőriznie a középkori arculatát, igazi különlegessége, hogy vannak olyan épületei, amelyek még a 13. században épültek. A városfala páratlan a maga nemében: 3,6 km hosszú, 10 m magasak a falai, 40 torony és rengeteg kapu díszíti a szinte teljesen épen maradt építményt. Ma már természetesen a város kinőtte az egykori határait, vannak új épületek, házak, üzemek, a fejlődés folyamatosan zajlik. Jelenleg mintegy 22 ezer lakosa van és újból fontos csomópontnak számít, nagy forgalmat bonyolít a Balti-tenger egyik jégmentes kikötőjeként.

Ha valaki kedveli a skandináv országokat és persze a természetet, az látogasson el legalább egyszer ebbe a kellemes kisvárosba, ahol nincs turistainvázió, csak friss levegő, szép tájak és a történelem lehelete.

HBN


Dán, majd svéd

A 14. században a dánok foglalták el, majd 1654-ben svéd fennhatóság alá került, ami a mai napig is tart. Mikor az újkorban hanyatlani kezdett a kereskedelem, a település fejlődése is megtorpant. A 19. században fedezték fel maguknak a művészek, így fontos idegenforgalmi és kulturális élet kezdődött el itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!