Nagyvilág

2016.11.14. 09:14

Megvizsgálták, ki, mennyire él jól

Budapest - A GfK legrissebb felmérése szerint egyre nő a vásárlóerő Közép- és Kelet-Európában.

Budapest - A GfK legrissebb felmérése szerint egyre nő a vásárlóerő Közép- és Kelet-Európában.

Idén egyébként mindössze 0,3 százalékkal nőtt az Európában egy főre jutó vásárlóerő értéke a 2015-ben mérthez képest.

Svájci paradicsom

A vizsgált 42 országban jelentős különbségek láthatók az elkölthető jövedelem mértékét illetően: a legmagasabb átlagos vásárlóerővel újra Liechtenstein Svájc és Luxemburg büszkélkedhet, míg a sereghajtók körében sem történt változás. Európa legkevésbé tehetős lakosai Fehéroroszországban, Moldovában és Ukrajnában élnek. Magyarország egy helyet javított pozícióján az európai rangsorban.

A GfK Vásárlóerő tanulmány adatai szerint Európa 42 országának lakossága összesen 9,2 ezer milliárd euró fölött rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egy európai lakos egy évben átlagosan 13 ezer 672 euró elméletileg elkölthető jövedelemből él. E növekmény mértéke 0,3 százalék 2015-höz képest, aminek hátterében részben árfolyamhatások, részben pedig a nagyobb európai országokban stagnáló gazdasági növekedés áll még akkor is, ha egyes országokban – mint például Izland, Bulgária, Románia, Észtország, a Cseh Köztársaság, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Málta, Szlovákia, Luxemburg és Lettország – a gazdasági növekedés mértéke meghaladja az öt százalékot.

A legtehetősebbek

Európa tíz legtehetősebb országában az európai átlag több mint másfélszeresét költhetik el egy évben, miközben 25 ország az európai átlag alatti összegből él. A leggazdagabb ország Liechtenstein (egy főre jutó 63 ezer eurós, azaz az európai átlaghoz képest közel ötszörös vásárlóerejével), a sereghajtók pedig Ukrajna (egy főre jutó elkölthető jövedelem: 803 euró) és Moldova (egy főre jutó vásárlóerő: 1.148 euró). Az egy főre jutó vásárlóerő Spanyolországban áll legközelebb az európai átlaghoz (13 ezer 840 euró). Az egy főre jutó vásárlóerő legnagyobb mértékben Izlandon és Luxemburgban nőtt, míg a legjelentősebb csökkenés Norvégiában, Liechtensteinben, Svájcban és Nagy-Britanniában ment végbe. Ám ezek az államok még így is a tíz leggazdagabb ország közé tartoznak.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!