Nagyvilág

2016.10.07. 10:20

Az apák nemzőképességének problémáit öröklik mesterséges megtermékenyítéssel született fiaik

London - Gyengébb minőségű spermáik vannak azoknak a fiúknak, akik apjuk nemzőképességi problémái miatt asszisztált reprodukciós eljárással születtek - derítették ki belga kutatók.

London - Gyengébb minőségű spermáik vannak azoknak a fiúknak, akik apjuk nemzőképességi problémái miatt asszisztált reprodukciós eljárással születtek - derítették ki belga kutatók.

A Human Reproduction című szaklapban bemutatott tanulmány készítői olyan férfiakat vizsgáltak, akik az ICSI (intracitoplazmatikus spermiuminjektálás) módszer segítségével fogantak: a megtermékenyítő eljárással közvetlenül a petesejtbe juttatják a kiválasztott egyetlen, jó minőségű hímivarsejtet egy mikrotűvel. A módszert az 1990-es évek elején dolgozták ki, hogy segítsenek az alacsony spermaszámú, abnormális formájú spermákkal vagy a lassan mozgó spermákkal rendelkező férfiakon - olvasható a BBC hírportálján.

2013-ban 37566 embriót ültettek be Nagy-Britanniában az ICSI segítségével, ez a lombikbébi eljárások több mint fele.

Belga kutatók szerint vizsgálataik megerősítették az elméletet, amely szerint a fiúk öröklik apjuk nemzőképességi problémáit.

A kutatásban az ICSI-t kifejlesztő Brüsszeli Egyetem 54, 18 és 22 év közötti férfit vizsgált. A természetes úton született, azonos korú férfiakhoz képest az ICSI segítségével fogant férfiak spermakoncentrációja feleakkora volt, és összességében kétszer kevesebb spermával és mozgékony spermával rendelkeznek.

Emellett esetükben háromszor olyan gyakori, hogy spermakoncentrációjuk a WHO által meghatározott "normális" érték - milliliterenként 15 millió sperma - alatt van. Négyszer gyakoribb lehet, hogy a teljes spermaszámuk 39 millió alatt marad.

A kutatást vezető Andre Van Steirteghem elmondása szerint először tesztelték a régi elméletet, miszerint a sperma minőségének problémáit öröklik a mesterséges megtermékenyítéssel született fiúk. Hozzátette: jóval összetettebb a kép, mint azt várták, az apák spermáinak jellegzetességei alapján nem jósolhatók meg fiaik spermaértékei.

"Megalapozott tény, hogy a genetikai tényezők fontos szerepet játszanak a férfiak meddőségében, de számos más tényező is közrejátszik" - fogalmazott a szakértő.

Richard Sharpe, az Edinburghi Egyetem férfiak termékenységével foglalkozó kutatócsoportjának vezetője elmondta, mivel a legtöbb esetben megmagyarázhatatlan a férfi meddőség, nem volt bizonyos, hogy az apák nemzőképességi problémái öröklődnek.

"Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy az ICSI nem kezeli a férfiak meddőségét, ez csak egy egyszerű módja a probléma továbbadásának és a következő generációra hagyásának" - mondta Sharpe.

Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológusa szerint azonban a kutatás eredményei "megnyugtatóak", mert a fiúk eredményei nem teljesen ugyanolyanok, mint apáiké. "Húsz évvel ezelőtt azt mondták a szülőknek, hogy fiaik felnőttként ugyanolyan problémával fognak küzdeni és hogy nekik is ICSI-ra lesz szükségük a gyermeknemzéshez. A tanulmány azt jelzi, hogy ez nem minden esetben van így" - véli a brit tudós.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!