Nagyvilág

2016.10.20. 14:16

Amikor van az a pénz...

Budapest - A korrupció több csatornán keresztül is árt a potenciális gazdasági növekedésnek.

Budapest - A korrupció több csatornán keresztül is árt a potenciális gazdasági növekedésnek.

Az IMF becslései szerint a korrupció éves szinten több ezer milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak, ám a pontos hatásokat szinte lehetetlen megmondani. A korrupció csökkenti az állami adóbevételeket, rontja a potenciális növekedési kilátásokat, a társadalmi kohézió rombolásán keresztül pedig további súlyos gazdasági következményeket vonhat maga után.

Elképesztő károk

A pontos költségeket (közvetlen és közvetett) rendkívül nehéz megbecsülni, a nagyságrendjét viszont jól mutatja, hogy a Valutaalap óvatos becslései szerint csak a megvesztegetés jelensége önmagában éves szinten 1500-2000 milliárd dollár veszteséget okoz a világgazdaságnak, ami az összesített GDP mintegy 2 százaléka. A korrupció egyenlőtlen gazdasági növekedéshez vezet, bizonyos társadalmi csoportok nem, vagy csak nagyon kis mértékben részesülnek a növekedésből fakadó előnyökből (életszínvonal-emelkedés), ami fokozza a társadalmi egyenlőtlenségeket. A korrupció több csatornán keresztül is árt a potenciális növekedésnek. Az intézményrendszerbe vetett bizalom meggyengülése csökkenti az államigazgatási funkciók hatékonyságát.

Mindent áthat…

A pénzügyi stabilitás megingása a bizonytalanság növekedéséhez és a megvesztegetéssel összefüggő előnybe hozás miatt a beruházások visszaeséséhez vezet. A korrupció miatt növekvő egyenlőtlenségek nem megfelelő egészségügyi ellátással és oktatási kiadásokkal párosulnak, ami így a humántőke rombolásán keresztül csökkenti a potenciális növekedést. A beruházásokra fordított alacsony összeg (különösen a kutatásra és fejlesztésre), illetve a munkaerő nem megfelelő képzettsége a teljes tényező termelékenység, így a potenciális növekedés ütemét is jelentősen visszafogja. A széleskörű korrupció árt az átlátható üzleti tevékenységnek, vagyis a gazdasági szereplők részéről az adóelkerülést erősíti, ami így alacsonyabb állami adóbevételeket jelent. A vállalatok és a vagyonosabb magánszemélyek ezekben az országokban nagyobb eséllyel menekítik ki pénzüket offshore-számlákra.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!