Nagyvilág

2016.09.08. 09:14

Két amerikai szenátor az amerikai-kubai, menetrend szerinti repülőjáratok átmeneti felfüggesztését javasolja

Washington - Két amerikai szenátor az amerikai-kubai, menetrend szerinti repülőjáratok átmeneti felfüggesztését javasolja.

Washington - Két amerikai szenátor az amerikai-kubai, menetrend szerinti repülőjáratok átmeneti felfüggesztését javasolja.

A republikánus Marco Rubio texasi szenátor - volt elnökjelölt-aspiráns - és a demokrata párti Robert Menendez, New Jersey szenátora szerdán a kongresszusban javaslatot terjesztett elő, miszerint biztonsági okokból átmeneti időre fel kellene függeszteni az Egyesült Államok és Kuba között pár nappal ezelőtt megindult utasszállító-forgalmat. A Kubai Repülőtér-biztonsági Törvény néven benyújtott javaslat arra az időre függesztené fel a járatokat, amíg felül nem vizsgálják a kubai repülőterek és a repterek berendezéseinek biztonsági állapotát.

A javaslatot benyújtó mindkét szenátor kubai gyökerű, s mindketten ellenzik Barack Obama amerikai elnök Kuba-politikáját, szerintük ugyanis Kubában változatlanul megsértik az emberi jogokat, ezért még korai a nyitás a szigetország felé.

Az amerikai kormányzat több amerikai légitársaságnak megadta az engedélyt, hogy szeptember elsejétől rendszeres légijáratokat indíthasson Kuba különböző városaiba, s ezek a járatok meg is indultak. A több mint fél évszázad utáni első járat egyébként augusztus 31-én indult - fedélzetén az amerikai szövetségi közlekedési miniszterrel - a floridai Fort Lauderdale városából a Kuba középső vidékén fekvő Santa Clarába. A járatot a JetBlue Airways működteti. A szigetország fővárosába, Havannába induló első járatok majd csak az év végére várhatóak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!