Nagyvilág

2016.09.06. 15:21

Horvátországi választások - Magyar kisebbségi képviselő: "manipulálnak a választói névjegyzékkel"

Zágráb - Manipulálnak a választói névjegyzékkel a horvátországi parlamenti választások kimenetelének befolyásolása érdekében - jelentette ki Juhász Sándor magyar kisebbségi képviselő kedden, a kisebbségek parlamenti képviselői csoportjának sajtótájékoztatóján Zágrábban.

Zágráb - Manipulálnak a választói névjegyzékkel a horvátországi parlamenti választások kimenetelének befolyásolása érdekében - jelentette ki Juhász Sándor magyar kisebbségi képviselő kedden, a kisebbségek parlamenti képviselői csoportjának sajtótájékoztatóján Zágrábban.

A magyar képviselő azt állítja: horvát és roma nemzetiségű állampolgárok pénzért magyarnak vallják magukat, hogy a magyar listára szavazhassanak vasárnap az előre hozott parlamenti választásokon.

Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (HMSZ) jelöltje és elnöke, a Szociáldemokrata Párt (SDP) tagja, a párt pélmonostori szervezetének alelnöke. Szerinte ezt a gyakorlatot a rivális magyar szervezet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) folytatja.

"364 új magyar nemzetiségű választópolgár van Eszék-Baranya megyében, akik a novemberi választásokon nem léteztek" - mondta Juhász Sándor. Úgy vélte, hogy a választások után ezek az emberek újra horvátnak vagy romának vallják majd magukat.

A feltételezett nemzetiségváltásról korábban Veljko Kajtazi roma kisebbségi képviselő úgy nyilatkozott: "Baranyában a romák néhány száz kunáért (pár ezer forintért) megváltoztatják nemzetiségüket".

Juhász azt kérte a horvát parlamenttől, hogy szigorítsa a törvényt, amely alapján az állampolgárok nemzeti hovatartozásukról nyilatkoznak, továbbá azt, hogy a kisebbségi parlamenti képviselők a jövőben csak a kisebbségi képviselői csoport tagjai lehessenek.

A magyar politikus szerint a jobboldali Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ) az az érdeke, hogy Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje nyerje meg a szeptember 11-i választásokat.

Jankovics Róbert az MTI-nek telefonon elmondta: nem tud a fent említett üzelmekről. Hangsúlyozta, hogy ő pártonkívüli, míg Juhász Sándor a Szociáldemokrata Párt tagja. "Ahhoz, hogy egy horvát nemzetiségű állampolgár valamiért magyarnak vallja magát, egy erős horvát pártra van szükség a háttérben, amely meg tudja őt győzni erről; nekem nincs ilyen hátterem" - szögezte le.

Jankovics úgy vélte: a szociáldemokraták érdeke az, hogy Juhász nyerjen a választásokon, hisz tavaly a választások után elsőként állt ki az SDP mellett.

A horvátországi magyarságnak törvényesen garantált kisebbségi képviselői helyért folyó küzdelemben a tavaly novemberi parlamenti választásokon Juhász Sándor, a MESZ jelöltje a szavazatok 50,24 százalékát (2218 szavazatot), míg Jankovics Róbert, a HMDK jelöltje a szavazatok 49,76 százalékát (2198 szavazatot) szerezte meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!