Nagyvilág

2016.09.08. 15:05

Európai Egyetemi Filmdíjat alapítottak

Budapest - Európai Egyetemi Filmdíjat (EUFA) alapított az Európai Filmakadémia (EFA) és a Filmfest Hamburg, az újonnan alapított elismerést európai egyetemi diákok szavazzák meg és adják át.

Budapest - Európai Egyetemi Filmdíjat (EUFA) alapított az Európai Filmakadémia (EFA) és a Filmfest Hamburg, az újonnan alapított elismerést európai egyetemi diákok szavazzák meg és adják át.

A kezdeményezés célja egy fiatalabb közönség bevonása az "európaiság" gondolatának terjesztésébe, az európai mozi szellemiségének eljuttatása az egyetemi diákokhoz, valamint a filmek, a filmes oktatás és a vitázás kultúrájának minél szélesebb körű terjesztése - közölte az Európai Filmakadémia csütörtökön az MTI-vel.

Az idei első kiadásban tizenhárom európai ország tizenhárom egyeteme vesz részt: Károly Egyetem (Csehország), Université Sorbonne Nouvelle - Paris 3 (Franciaország), Rostock Egyetem (Németország), Égei Egyetem (Görögország), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (Magyarország), Dublin City Egyetem (Írország), Udinei Egyetem (Olaszország), Utrecht Egyetem (Hollandia), Lodz Egyetem (Lengyelország), Lisszaboni Egyetem (Portugália), Linnaeus Egyetem (Svédország), Kadir Has Egyetem (Törökország) és a John Moores Egyetem (Egyesült Királyság).

Az EFA 2016-os válogatáslistáin szereplő ötven nagyjátékfilm és tizenöt dokumentumfilm közül választ ki a bizottság öt filmet öt európai országból. Az EUFA nevezést kapott öt film címét október 5-én a Filmfest Hamburg keretén belül hozzák nyilvánosságra.

A bizottság idei tagja Feo Aladag (rendező/Németország), Dagmar Brunow (akadémikus, Linnaeus Egyetem/Svédország), Luis Martinez Lopez (újságíró, EL MUNDO/Spanyolország), Miroszlav Szlabospickij (rendező/Ukrajna) és Patrick Sobelman (producer/Franciaország).

Ezt követően a jelölést kapott filmeket megtekintik és megtárgyalják a kijelölt egyetemi csoportokban, majd valamennyi intézet kiválasztja a kedvencét. A filmeket az egyetemeken kizárólag a résztvevő, 10-15 fős csoportok tekinthetik meg október 5. és december 5. között.

December elején valamennyi egyetem egy-egy főt delegál arra a két napos rendezvényre, ahol vezetett viták végén döntenek a végső győztesről. A nyertes film és alkotó kilétére az Európai Filmdíjak átadóján derül fény december 10-én Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!