Nagyvilág

2016.09.06. 15:23

Asztúria hercegnője-díj - Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete kapott díjat az egyetértés kategóriában

Madrid - Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete kapta a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat az egyetértés (concordia) kategóriában - jelentette be döntését a zsűri kedden Oviedóban.

Madrid - Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete kapta a spanyol Nobel-díjnak is nevezett Asztúria hercegnője-díjat az egyetértés (concordia) kategóriában - jelentette be döntését a zsűri kedden Oviedóban.

A testület indoklásában kiemelte, hogy a világ 134 országában működő hálózat mintegy hetven éve elkötelezett a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok segítésében. Úttörőnek számító elvei még inkább érvényesek olyan pillanatokban, amikor a nemzetközi konfliktusok veszélybe sodorják a legsérülékenyebbeket - hangsúlyozta a zsűri.

Az SOS Gyermekfalvak mozgalmat Hermann Gmeiner (1919-1986) indította útjára Ausztriából a második világháború után, 1949-ben, felismerve, hogy a rendezett családi háttér nélküli gyerekek és fiatalok a legkiszolgáltatottabbak.

Gmeiner azzal a céllal hozta létre az első SOS-gyermekfalut az ausztriai Imstben, hogy az árván maradt vagy elhagyott gyerekek a családi környezethez legjobban hasonlító körülmények között nevelkedhessenek.

A nemzetközi hálózathoz mára 134 országban, köztük Magyarországon, 570 gyermekfalu tartozik, amelyekben csaknem 59 ezer gyerek talált gondoskodásra. Emellett további csaknem 1900 kapcsolódó intézményben, egyebek mellett szociális és egészségügyi központokban, iskolákban, óvodákban, ifjúsági házakban nyújtanak segítséget 490 ezer gyerek, fiatal és fiatal felnőtt számára. Egészségügyi és jótékonysági programjaik több mint másfél millió gyerekhez jutnak el.

Az Asztúria hercegnője-díj zsűrije 33 jelölt közül választotta az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezetét az egyetértés kategória győzteseként, a jelöltek között szerepelt például a kolumbiai békefolyamat és a spanyol rendőrség.

A kitüntetést, amely egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szoborral és 50 ezer euróval (15 millió forint) jár, ősszel adja át Oviedóban egy ünnepi gálán VI. Fülöp spanyol király.

Az Asztúria hercegnője-díjat 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria hercege-díj néven, amelyet azután módosítottak, hogy a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lánya, Leonorra lett Asztúria hercegnője.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!