Nagyvilág

2016.08.19. 18:18

Kijev szerint Larry King amerikai tévés is kapott kenőpénzt Janukovics ukrán exelnök pártjától

Kijev - Donald Trump republikánus elnökjelölt kampányfőnöke mellett az ismert amerikai tévés újságíró, Larry King is kapott kenőpénzt a megbuktatott ukrán államfő, Viktor Janukovics pártjától - mondta el pénteken egy ukrán kormánypárti képviselő.

Kijev - Donald Trump republikánus elnökjelölt kampányfőnöke mellett az ismert amerikai tévés újságíró, Larry King is kapott kenőpénzt a megbuktatott ukrán államfő, Viktor Janukovics pártjától - mondta el pénteken egy ukrán kormánypárti képviselő.

Szerhij Lescsenko, a Petro Porosenko ukrán elnök mögötti parlamenti tömörülés képviselője sajtóértekezletén azt állította, hogy a Janukovics féle Régiók Pártjának "fekete könyvelése", azaz nem hivatalos pártfőkönyve szerint Larry King 225 ezer dollárt kapott azért, hogy interjút készítsen a Janukovics elnöksége idején hivatalban volt Mikola Azarov miniszterelnökkel.

A képviselő által nyilvánosságra hozott adatok szerint a 2014 februárjában a Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült volt ukrán elnök pártjától Paul Manafort több mint 12,7 millió dollárt kapott 2007. november 20. és 2012. október 5. között. Ebből a legnagyobb, amit Trump kampánytanácsadójának egy összegben átadtak, 3,5 millió dollár volt.

A kijevi képviselő szavai szerint Manafort egyebek mellett ukrajnai választásokon közölt exit pollok készítésére és nemzetközi választási megfigyelők finanszírozására kapta a pénzt a Janukovics vezette Régiók Pártjától (PR).

Lescsenko elmondta, hogy információi szerint az általa említett amerikaiaknak az összegeket legalább tíz közvetítőn keresztül juttatták el, a legtöbb alkalommal Vitalij Kaljuzsnijnak, a PR volt képviselőjének, a parlament külügyi bizottsági tagjának közreműködésével.

A képviselő hangsúlyozta, hogy az ukrán hatóságoknak ki kell hallgatniuk Manafortot az ügyben, s ehhez hivatalos kérelmet kell benyújtaniuk az Egyesült Államokhoz, hivatkozva a két ország közötti jogsegélyegyezményre.

Lescsenko hozzáfűzte, hogy a Régiók Pártjának "fekete könyvelését" nem hozhatja teljes egészében nyilvánosságra, mert azzal ártana az ukrán korrupcióellenes irodában (NABU) folyó vizsgálatnak. Felszólította ugyanakkor a NABU vezetőjét, hogy amint teheti, tegye közzé a nem hivatalos pártfőkönyv mind a 800 oldalát.

A képviselő megemlítette továbbá, hogy a "fekete főkönyvben" találtak bejegyzést arra vonatkozóan is, hogy a Janukoviccsal hevesen szembehelyezkedő, szélsőségesen nacionalista ukrán Szabadság (Szvoboda) párt 200 ezer dollárt kapott a Régiók Pártjától.

Manafort gyanús üzleteiről elsőként a The New York Times című amerikai lap közölt tényfeltáró cikket hétfőn. A lap nyilvánosságra hozta, hogy 12,7 millió dollárt kapott készpénzben Janukovics pártjától. Manafort tagadta, "butaságnak" nevezte az információt. Artem Szitnik, az ukrán korrupcióellenes iroda vezetője viszont megerősítette, hogy Manafort neve szerepel a "fekete főkönyvben".

Manafortot szerdán megfosztották a Donald Trump elnökválasztási kampányában betöltött érdemi kampányfőnöki feladataitól, de névleg a helyén hagyták. Pénteken lemondott megbízatásáról.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!