Nagyvilág

2016.07.31. 20:24

Amerikai elnökválasztás - A hősi halált halt, amerikai muzulmán katona apja szerint Trump alkalmatlan a vezetésre

Washington - Donald Trump republikánus elnökjelölt és Khizr Khan, a demokraták országos konvencióján felszólalt, hősi halált halt amerikai muzulmán katona apja az utóbbi napokban indulatos vitába keveredett a média különböző csatornáin; vasárnap a muzulmán férfi úgy nyilatkozott, a milliárdosnak "sötét a lelke és teljesen alkalmatlan ennek az országnak a vezetésére".

Washington - Donald Trump republikánus elnökjelölt és Khizr Khan, a demokraták országos konvencióján felszólalt, hősi halált halt amerikai muzulmán katona apja az utóbbi napokban indulatos vitába keveredett a média különböző csatornáin; vasárnap a muzulmán férfi úgy nyilatkozott, a milliárdosnak "sötét a lelke és teljesen alkalmatlan ennek az országnak a vezetésére".

Khizr Khan vasárnap a CNN hírtelevízió és az NBC televízió délelőtti politikai vitaműsorának is vendége volt, s mindkét műsorban erős bírálatokkal illette a republikánus elnökjelöltet.

A pakisztáni gyökerű Khan 36 éve él az Egyesült Államokban és a Harvard Egyetemen szerzett diplomát. Nevét a héten ismerte meg az Egyesült Államok, amikor felszólalt a demokraták országos elnökjelölt-állító konvencióján Philadelphiában. Khan fia, Humayun Khan kapitány 2004-ben, 27 évesen halt meg Irakban, s az édesapa - feleségével az oldalán - a demokrata pártgyűlésen azt mondta: míg fia az életét adta az Egyesült Államokért, Donald Trump "semmit és senkit nem áldozott fel" a hazájáért. A muzulmán amerikai Khan a demokrata konvención elmondott beszédében feltette a kérdést Trumpnak: vajon olvasta-e valaha az amerikai alkotmányt és járt-e az arlingtoni nemzeti sírkertben? Ezt követően elővett a zsebéből egy alkotmányt, felajánlva, hogy szívesen kölcsönadja a republikánus elnökjelöltnek.

A gesztusnak és a beszédnek óriási lett a visszhangja, hiszen ez volt az első közvetlen reakció Trumpnak a muszlimokkal kapcsolatos kijelentéseire, melyek egyike szerint meg kellene tiltani a külföldről érkező muzulmánok beutazását az Egyesült Államokba. Az Észak-Karolinában élő Khan - a The Washington Post című amerikai lap tudósítása szerint - már szombat óta Washingtonban tartózkodik, hogy a többi között interjúkat adjon az országos televíziós csatornáknak.

A CNN hírtelevízióban vasárnap délelőtt azt fejtegette, hogy Trumpnak "sötét a lelke és teljesen alkalmatlan ennek az országnak a vezetésére". Majd hangsúlyozta, hogy Trump politikája azt tükrözi: a republikánus elnökjelölt nem sokat tud az Egyesült Államok alapvető alkotmányos elveiről, és "emberek kirekesztéséről, bevándorlók, köztük muszlim bevándorlók kirekesztéséről beszél". Egyúttal felszólította Paul Ryant, a képviselőház republikánus elnökét és Mitch McConnellt, a szenátus republikánus többségének vezetőjét, hogy vonja meg támogatását Trumptól.

Khan az NBC Meet the Press, vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában hasonló gondolatmenettel támadta Trumpot, hozzátéve, hogy "olyan republikánus elnökjelöltünk van, akiből hiányzik az együttérzés". Amikor a műsorvezető felolvasta neki Trump nyilatkozatát arról, hogy munkájával, munkahelyteremtésével milyen áldozatokat hozott ő is az Egyesült Államokért, Khan azzal válaszolt, hogy "ezek nem őszinte szavak".

A demokrata konvención elhangzott beszédét követően Trump úgy nyilatkozott, hogy Khan feleségének - aki férje beszéde alatt végig a férfi mellett állt a színpadon - "nem volt mondanivalója (...), talán nem engedték meg neki, hogy mondjon valamit".

Ezt követően Ghazala Khan a Washington Postban megjelent vendégcikkében úgy válaszolt a milliárdos felvetésére, hogy a színpadon, a fiáról készült óriási fényképpel a háttérben alig tudott megszólalni. "Melyik anya tudott volna? Donald Trumpnak vannak gyerekei, akiket szeret. Tényleg fel kell tennie a kérdést, miért nem beszéltem?" - kérdezte a nő. Ghazala Khan szerint Trump tudatlanságáról tesz tanúbizonyságot, amikor általánosságban leértékeli az iszlámot. "Ha az igazi iszlámot és a Koránt tanulmányozná, megváltoznának a terrorizmusról alkotott nézetei, mert a terrorizmus egy másik vallás" - fejtette ki az asszony.

Válaszul Trump szombaton nyilatkozatot adott ki, amelyben megpróbálta valamelyest finomítani kijelentéseit. A dokumentumban az Irakban meghalt, 27 éves Khan kapitányról hangsúlyozta: "országunk hőse és elismeréssel kell adóznunk mindenkinek, aki a végső áldozatot hozta országunk biztonságáért".

Khizr Khan vasárnapi interjúira reagálva Trump Twitter-üzenetben szögezte le: "Mr. Khan gonoszul megtámadott engem a demokrata konvención. Nem szabad válaszolnom? Hillary szavazott az iraki háborúra, nem én". Egy másik Twitter-bejegyzésben pedig azt hangsúlyozta: "Khan kapitányt tizenkét évvel ezelőtt ölték meg, egy hős, de most a radikális iszlám terrorizmusról van szó, és a mi vezetőink gyöngeségéről, akik nem tudják ezt kiirtani".

Trump vasárnap, az ABC televízió délelőtti politikai vitaműsorában megismételte szombati, írásos nyilatkozatát, miszerint hozott áldozatokat, sőt, sok áldozatot hozott a hazájáért. "Több ezernyi új munkahelyet hoztam létre, óriási struktúrákat építettem ki, igenis, sokat tettem" - mondta az ABC televízió riporterének.

Vasárnap délután Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője elhárította ugyan, hogy nyíltan bírálja Donald Trumpot, de nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte: "Khan kapitány amerikai hős volt, és mint minden amerikai, én is hálás vagyok azért az áldozatért, amelyet a Khan kapitányhoz hasonló önzetlen fiatalemberek és családjaik hoznak a terrorellenes háborúban". McConnell hangsúlyozta, nem támogatja Trump korábbi javaslatát, miszerint be kellene tiltani muszlim bevándorlók beutazását az Egyesült Államokba. "Ahogyan azt régebben világossá tettem: egyetértek Khanékkal és más családokkal szerte az országban, hogy egy vallási közösség minden tagjára érvényes beutazási tilalom ellentétes az amerikai értékrenddel" - olvasható a kentuckyi szenátor nyilatkozatában.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!