Nagyvilág

2016.05.09. 14:26

Mark Rylance elnyerte a televíziós BAFTA-díjat Cromwell-alakításáért

London - A Wolf Hall című történelmi tévésorozat két trófeát is kapott a televíziós BAFTA-díjak vasárnapi gáláján Londonban: a Thomas Cromwellt alakító Mark Rylance a legjobb színész elismerését vehette át, a sorozat pedig a dráma kategóriában aratott győzelmet.

London - A Wolf Hall című történelmi tévésorozat két trófeát is kapott a televíziós BAFTA-díjak vasárnapi gáláján Londonban: a Thomas Cromwellt alakító Mark Rylance a legjobb színész elismerését vehette át, a sorozat pedig a dráma kategóriában aratott győzelmet.

A legrangosabb brit televíziós díjak átadásán a BBC Two történelmi drámája mellett a C4 csatorna This is England 90, valamint a Peter Kay s Car Share című tévés komédia is két díjat kapott.

A főszerepet alakító színésznők közül a Doktor Foster főhősét játszó Suranne Jones vehette át a BAFTA-díjat - számolt be róla a BBC News.

A Royal Festival Hallban rendezett gálán, amelynek műsorvezetője Graham Norton volt, számos színpadra lépő szólalt fel a BBC függetlenségének védelmében. Pár nap múlva ugyanis a brit kormány kiadja a BBC jövőjét, feladatait és struktúráját érintő jelentését, és sokan attól tartanak, hogy jelentősen csökkenhet a közszolgálati média állami támogatása.

A legjobb színész díjáért a színpadra lépő Oscar-díjas Rylance köszönőbeszédében arról beszélt, hogy "a popkultúrának hihetetlen változatossága található meg az országban", és arra is utalt, hogy a kormánynak nem szabad ezt a sokszínűség iránti igényt korlátoznia. A legjobb drámai sorozat díját elnyerő Wolf Hall rendezője, Peter Kosminsky megszólalását szintén a BBC "fenyegetett" függetlenségének védelmezésére használta fel.

Kosminsky emlékeztetett arra, hogy a brit közszolgálati televíziózás minőségét "a világ irigyli", és felszólította a brit televíziós szakma részvevőit, hogy harcoljanak e tekintély megőrzéséért. Nem szabad hagyni, hogy a tévés produkciók létrehozását csupán kereskedelmi sikerük határozza meg - fűzte hozzá.

Lenny Henry, aki életműdíjat kapott kiemelkedő televíziós munkásságáért, beszédében hangsúlyozta, hogy a BBC fontos jellemzője a sokszínűség. Mint a színész, komikus, énekes elmondta, reméli, hogy a tévézés iránt érdeklődő, "telefonhoz tapadó mai 14 évesek, fajra, nemre, társadalmi csoportjukra, esetleges fogyatékosságukra való tekintet nélkül elérik televíziós ambícióikat", ahogy ő is valóra válthatta a saját elképzeléseit. "Ha így lesz, még nagyszerűbbé tudjuk tenni ezt a fantasztikus iparágat" - jelentette ki.

A legjobb szappanopera díját az EastEnders kapta. A legjobb hírműsor díjával pedig a Channel Four News térhetett haza a párizsi merényletek tudósításáért.

A nemzetközi kategóriában az Amazon Transparent című sorozata nyert, amely Amerikában idén és tavaly is Golden Globe-díjas lett. A széria egy Los Angelesben élő családról szól, amelyben a nyugdíjas családfőről kiderül, hogy valójában transznemű nő.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!