Nagyvilág

2016.03.16. 16:00

EU-török csúcs - Timmermans: csak a nemzetközi jog betartásával küldhetnek vissza menedékkérőket

Brüsszel - Kizárólag a nemzetközi és az európai uniós jog betartásával küldhetnek vissza menedékkérőket Törökországba: minden esetben egyéni elbírálást kell alkalmazni, indoklás nélkül nem lehet visszatoloncolni senkit - közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán Brüsszelben.

Brüsszel - Kizárólag a nemzetközi és az európai uniós jog betartásával küldhetnek vissza menedékkérőket Törökországba: minden esetben egyéni elbírálást kell alkalmazni, indoklás nélkül nem lehet visszatoloncolni senkit - közölte Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán Brüsszelben.

A biztosok kollégiumának szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján Timmermans hangsúlyozta: a migrációs válság kezeléséről az Európai Unió és Törökország között körvonalazódó megállapodás önmagában nem fogja megoldani a válságot. Mint mondta, tisztán kell látni, hogy ideiglenes és rendkívüli intézkedésről van szó.

A volt holland külügyminiszter leszögezte, hogy a tervezett megállapodás értelmében mindenkinek lehetősége lesz menekültügyi kérelmet benyújtani és mindenkinek lehetősége lesz arra is, hogy fellebbezzen az esetleges elutasító döntés ellen.

"Nem fordítunk hátat a menekülteknek" - hangoztatta a politikus.

Frans Timmermans kijelentette, mindent meg kell tenni annak elkerülése érdekében, hogy a görögországi Idomeniben kialakult helyzet váljon általánossá Európában. Hozzátette: a készülő migrációs egyezmény végrehajtásához Törökországnak és Görögországnak is változtatásokat kell eszközölnie a nemzeti szabályozásában.

A törökök által szorgalmazott vízumliberalizációról Timmermans közölte, hogy ahhoz Ankarának világos feltételeket kell teljesítenie. A folyamat felgyorsítása csak akkor lehetséges, ha a török hatóságok gyorsabban eleget tesznek a kritériumoknak - közölte a bizottság alelnöke. Ahhoz, hogy a vízumkényszert júliusig eltörölhessék a török állampolgárokkal szemben, Törökországnak április végéig teljesíteni kell az elvárásokat - tette hozzá.

Timmermans mindemellett hangsúlyozta, hogy az EU-török megállapodással "lehetőségünk van egyszer és mindenkorra megtörni az embercsempészek üzleti modelljét". Ugyanakkor kijelentette: sem politikailag, sem erkölcsileg nem megvalósítható, hogy egy hatalmas menekülttáborrá változtassuk Törökországot.

A készülő egyezmény értelmében Ankara további pénzügyi támogatást kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kéri, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkötelezettségét a török állampolgárokkal szemben. A törökök cserébe visszafogadnák az országból illegálisan Görögországba érkező migránsokat. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!