Nagyvilág

2016.03.29. 09:23

Eltérítettek egy egyiptomi gépet, hosszú túszdráma után fogták el az elkövetőt

Lárnaka - Az EgyptAir A320-asát a ciprusi Lárnaka reptéren kényszerítették leszállásra, pedig nem ott kellett volna landolnia. A gépet egy férfi térítette el, akit több órás akció végén sikerült elfogni.

Lárnaka - Az EgyptAir A320-asát a ciprusi Lárnaka reptéren kényszerítették leszállásra, pedig nem ott kellett volna landolnia. A gépet egy férfi térítette el, akit több órás akció végén sikerült elfogni.

Eltérítették az EgyptAir MS181-es jelzésű Airbus A320-as járatát - írja a BBC. A gép Alexandriából tartott Kairóba 56 utassal, 7 fős személyzettel és egy biztonsági tiszttel. Az utasok között egy géprabló is tartózkodott, aki robbanómellényt viselt - bár ennek valódiságát egyelőre nem tisztázták. A repülőt Ciprus felé irányították, majd ott is szálltak le.

A fedélzeten lévők nagy részét rövid időn belül elengedték, ők leszálltak a gépről. Ezután látszólagos patthelyzet állt be, végül magyar idő szerint háromnegyed kettő körül az egyiptomi külügy Twitter-üzenetben közölte, hogy az elkövetőt sikerült letartóztatni.

Lárnaka repterét lezárták, az oda tartó járatokat máshová irányítják.

Bomba szelfi: az egyik túsz még szelfit is készített a gépeltérítővel:

Twitter

Élő tudósításunk az eseményekről:


13.59 Az akció végéről a légitársaság is beszámolt.

Official sources at EGYPTAIR declared the release of all the hostages and the arrest of the hijacker. ">#EgyptAir

— EGYPTAIR (@EGYPTAIR) ">2016. március 29.


13.57 Videó a pilótafülkés ugrásról:


13.48 A ciprusi külügy Twitter-üzenete szerint vége a túszdrámának, letartóztatták az elkövetőt.



13.16 A legfrissebb beszámolók szerint a korábbi hírekkel ellentétben a gépeltérítő férfi nem egyetemi tanár, hanem az egyiptomi hadsereg tagja. Egyelőre nem tisztázott, ennek az információnak mekkora a valóságalapja.


13.06 A BBC munkatársa a lárnakai reptéren van. Szerinte viszonylagos nyugalom állt be, az oda érkező vendég is jóval kevesebb, mint a délelőtti órákban. Az újságírók nehezen jutnak oda a már szabadon engedett utasokhoz, azt sem tudják pontosan, hova kísérték őket, miután leszálltak a gépről.


12.41 A ciprusi külügy megerősítette a gépeltérítő nevét: Szeif El Din Musztafa. Az első információk Ibrahim Szamaháról tehát tévesek voltak, úgy néz ki, ő csak a gép egyik utasa.


12.33 Az egyiptomi külügy tagadja a korábbi idiótázást, szerintük a szóvivőjük nem mondott ilyet. A közlésről beszámoló tudósító is megszólalt: azt mondja, ő nem is állította, hogy szóvivő volt az a bizonyos illetékes, aki ezt megosztotta vele. Hozzátette, az üzenetet chaten keresztül kapta.


12.20 Ciprusi médiainformációk szerint a géprabló megfogalmazta a követeléseit: azt szeretné, ha néhány női foglyot szabadon engednének Egyiptomban. Ezt az értesülést egyelőre senki sem erősítette meg.


12.01 Az EgyptAir pontosította az utaslistát: a fedélzeten 56 utas, 7 fős személyzet és egy biztonsági tiszt tartózkodott. Az egyiptomiak mellett 8 amerikai, 4 brit, 4 holland, 2 belga, 2 görög, 1 francia, 1 olasz és 1 szír állampolgár utazott a járattal.


11.48 A hatóságok tisztázták a gépet eltérítő férfi valódi nevét: nem Ibrahim Szamahának hívják, hanem Szeif El Din Musztafának.



11.27 Az egyiptomi külügy is megszólalt, szerintük "ez nem egy terrorista, hanem egy idióta".


11.13 A Guardian tudósítása szerint a gépeltérítő exfelesége közben megérkezett a reptérre, a hatóságok azt remélik tőle, jobb belátásra tudja bírni a férfit.


11.03 A Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette: nincs magyar az eltérített repülőn.



10.48 Reptéri források szerint a gépen 30 egyiptomi, 8 amerikai, 4 brit, 2 belga és egy olasz állampolgár is utazott.



10.25 A személyes motivációt a ciprusi elnök is megerősítette. A járatot eltérítő férfinak egyes jelentések szerint ciprusi exfelesége van, és vele szeretne élni az országban. A géprablás miatt egyébként az izraeli légierő is riadóztatta gépeit.


10.19 Szinte biztos, hogy nem terrorakcióról van szó, az elkövetőnek inkább személyes indítékai lehetnek - ezt egyre több beszámoló megerősíti.


10.01 Az egyiptomi állami hírügynökség szerint a fegyverest Ibrahim Szamahának hívják. A Reuters helyi tudósítója megerősítetlen forrásokból úgy értesült, a férfi menedékjogot szeretne kérni Cipruson.


9.53 Így szálltak le a szabadon engedett utasok:


9.47 A légitársaság szerint szinte mindenkit elengedtek, a személyzet és négy külföldi állampolgár maradt a fedélzeten.


9.37 Videó a reptérről:



9.23 Ez az első kép a helyszínről, a Twitteren kering:

Egyes helyszíni beszámolók szerint a nők és a gyerekek már lejöhettek a fedélzetről, de azt pontosan nem tudni, mi a géprabló vagy a géprablók szándéka.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!