Nagyvilág

2016.01.21. 13:33

Felőrlődőben a globális rend - Mennyi esély van a harmadik világháborúra?

Budapest - Az Európa és az USA együttműködésének kiüresedésétől tartanak legjobban.

Budapest - Az Európa és az USA együttműködésének kiüresedésétől tartanak legjobban.

A katonailag, politikailag, gazdaságilag legerősebb országok maximálisan igyekeznek elkerülni az új világháborút, kimondottan vonakodnak beszállni olyan fegyveres harcokba, amelyek globális eszkalálódást hordoznak magukban. Ebből is következően mondjuk azt, hogy 2016-ban, a megannyi és egyszerre jelentkező dráma dacára a világ nem fog alapvetően destabilizálódni. Nem vitás azonban, hogy több tekintetben ténylegesen felőrlődőben van a globális rend – fejtette ki az Alapblognak Ian Bremmer. Az Eurasia Group elnöke Zentai Péternek adott interjújában a következő 12 hónap legsúlyosabb kockázatának a transzatlanti szövetség, partneri viszony jelentőségének vészes csökkenését, tartalmának szűkülését tartja, és azt, hogy nincs olyan közösen kijelölt prioritás, aminek mentén Európa és az Egyesült Államok ütőképes egységet alkotna. – Amerika az idén befelé fordul, Európát pedig szétmorzsolja az oroszok ukrajnai intervenciója és a menekültkrízis. A transzatlanti partnerek alkalmatlannak bizonyulnak az együttműködésre Szíriában és általában a Közel-Keleten – jósolta.

Kína megússza?

A kérdésre, hogy le kell-e mondani a nagy európai egység eszméjéről, úgy válaszolt, hogy Európát igazából egyetlen lényegi konfliktus sújtja, méghozzá a nyitott és a zárt Európa híveinek mélyülő és beláthatatlan gazdasági, pénzügyi és politikai következményeket magában hordozó nézetkülönbsége. Ez szerinte olyan harc, amely országok között és országokon belül egyaránt beindult. Ehhez kapcsolódik annak a lehetőségnek a felszínre kerülése is, hogy Nagy-Britannia kiléphet az Európai Unióból, és hogy minden tekintetben visszaállíthatják a határokat az uniós országok között.

Ian Bremmer Kínáról azt mondta, a távol-keleti óriás az egyetlen olyan ország, amely globális gazdasági stratégiával bír, következetesnek látszóan, e stratégiájának megfelelően cselekszik. – Kína annyira lényeges „játékossá” vált, hogy növekedési ütemének lassulása, fizetőeszközének árfolyamhullámzása a világ gazdaságának közeljövőjét meghatározóan befolyásolja. Kínát tartjuk az idei esztendő harmadik legsúlyosabb kockázatának. Ugyanakkor azt mondjuk, hogy Kína megússza a nagy válságot, minden tekintetben stabilizálódik az év végéig – szögezte le.

Kiszámíthatatlanok

Az Eurasia Group elnöke úgy látja, a világ számára a technológiai fejlődés is egyre veszélyesebbé válik a tekintetben, hogy a saját szakmai, főként technológiai, részben tőkepiaci területükön szuperhatalmat gyakorló szupergazdag magánszemélyek kimondva-kimondatlanul politikai ambíciókkal bírnak vagy ilyenekre kívánnak szert tenni. – Különböző a világnézetük, a szellemi beállítottságuk. Megengedhetik maguknak, hogy kormányoktól, országoktól, politikai hatalmaktól teljesen függetlenek legyenek, saját agendájukat könnyedén képesek meg is valósítani. Precedens nélküli újfajta hatalmuk gyakorlása révén rettenetes kilengéseket produkálhatnak mind a világpolitikában, mind a globális -okon – mondta.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!