Nagyvilág

2015.11.24. 08:39

Egyiptomban véget ért a parlamenti választások második szakasza

Kairó - Egyiptomban hétfőn véget ért a második szabad parlamenti választások utolsó szakasza.

Kairó - Egyiptomban hétfőn véget ért a második szabad parlamenti választások utolsó szakasza.

A voksolás eredményeképpen teljesül az a "politikai útiterv", amelyet Mohamed Murszi iszlamista elnök 2013-as elmozdításakor az akkori hadsereg-főparancsnok és mostani államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi bejelentett. A háromlépcsős folyamat első két állomása az új alkotmányról tartott népszavazás, valamint a Szíszi által megnyert elnökválasztás volt tavaly januárban, illetve májusban.

A momentum történelmi jelentőségéből azonban nem sok érződött Egyiptom utcáin, a legtöbben elkerülték az urnákat. A 2011-es forradalom utáni, még azon a télen megtartott parlamenti választásokra jellemző sorok most teljes mértékben hiányoztak a szavazófülkék elől.

Egyelőre nincsenek hivatalos adatok arról, hogy a mostani szakaszban hányan járultak az urnákhoz, az októberi részvételi arányokat egyes források 22 százalékra, megint mások 27-re tették.

Az egyiptomiakra jellemző apátiát ambiciózus jelöltek és idegenkedő polgárok egyaránt azzal magyarázták, hogy az emberek belefáradtak a Mubarak-rezsim megbuktatása óta eltelt négy és fél év voksolásaiba. A hatóságok egy legitim, a nép által támogatott törvényhozást szeretnének, de a tömegek mozgósítását még azzal sem érték el, hogy az érdektelenség láttán fél nap szabadságot adtak az ország mintegy hatmillió közalkalmazottjának.

"Nem ismerem ezeket az arcokat - mondta egy kairói taxisofőr az utcák felett kifeszített választási plakátok erdeje alatt áthajtva, és hozzátette: "Olyan minden, mint Mubarak idején, csak sokkal drágább. A megélhetésemmel vagyok elfoglalva, nem a politikával."

Medhat Hámed, egy szegénynegyedekből kialakított kairói körzet független jelöltje megértően fogadta az emberek érdektelenségét.

"A kampány alatt beszéltem sok fiatallal, annak ellenére, hogy tudtam, nem fognak eljönni a szavazásra" - mesélte az MTI-nek. - "Az elmúlt évek erőfeszítései nem hoztak sok változást, a fiatalok kevés reményt fűznek a jövőjükhöz."

A hivatásos testépítő számos honfitársához hasonlóan a város egyik temetőjében nőtt fel, és az országszerte körülbelül egymillió temetőlakó hangja kíván lenni a parlamentben. A környéken Kapitány néven ismert politikus élete első kampánya során 35 riválissal küzdött a mandátumért.

Mint mondta, egyik fő célja, hogy "a bálványokként és istenekként tisztelt több tízezer törvényt a szemetesbe hajítsa".

A mindent átszövő bürokráciának hadat üzenve arra emlékeztetett: "a szolgáltatások célba juttatását nem mozdítja elő, ha bizonyos emberek távoli, láthatatlan székeken ülve egyik határozatot a másik után hozzák."

"Nem a tolvaj megbüntetésén, hanem megélhetésének biztosításán kellene fáradoznunk" - mondta.

A mostani szakaszban Kairóban, a Nílus-delta déli, középső és keleti régióiban, valamint a Sínai-félszigeten szavaztak. Felső-Egyiptomban és a Delta nyugati felén már októberben voksoltak.

A több mint kilencvenmilliós észak-afrikai országnak körülbelül 55 millió bejegyzett, szavazásra jogosult polgára van. A mostani szakaszban 28,2 millióan szavazhatnak.

A november 24-ei előzetes eredményhirdetés után november 30-ától december 2-áig döntő fordulót tartanak azokban a körzetekben, amelyekben egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok abszolút többségét. A végleges eredményeket december 4-én ismertetik, és az új törvényhozás még abban a hónapban össze is ül.

Az első szakasz kimagasló nyertese a Szeretettel Egyiptomért nevű koalíciós lista volt, amelynek célja Szíszi elnöki hatáskörének jelentős kiszélesítése.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!