Nagyvilág

2015.09.01. 09:38

Hetente legalább egy farmer követ el öngyilkosságot Angliában

Egyre több angol termelő küzd depresszióval, vagy depresszióhoz kötődő tünetekkel.

Egyre több angol termelő küzd depresszióval, vagy depresszióhoz kötődő tünetekkel.Minden héten öngyilkosságot követ el legalább egy farmer Angliában – derül ki a legújabb hivatalos felmérésekből. Egyre több szigetországi gazda küzd depresszióval, vagy depresszióhoz kötődő tünetekkel. A helyzetre egy új, közösségi oldalakon terjedő megmozdulással is felhívják a figyelmet.

Minden héten

Egyre depressziósabbak a gazdálkodók az Egyesült Királyságban (EK) – áll az EK környezetvédelmi-, élelmiszer és vidékfejlesztési minisztériumának felmérésében. Emiatt csak Angliában minden héten legalább egy gazda öngyilkosságot követ el, és a fiatal gazdálkodók több mint fele szorongásos tünetekkel küzd. A megkérdezett termelők leginkább bevételeik és a jövőjük miatt aggódnak – írja a munchies.vice.com. A probléma súlyosságára hívná fel a figyelmet az a közösségi oldalakon terjedő megmozdulás is, amelyet egy fiatal gazda öngyilkossága után indítottak el civil összefogással az év közepén Angliában. A kezdeményezéshez a Twitter-, a Facebook- és az Instagram-felhasználók is csatlakozhatnak. A résztvevőknek általában olyan képet kell feltölteniük és megosztaniuk a közösségi oldalaikon, amelyen traktorral pózolnak, majd a képet meg kell jelölniük a #tractorselfie4rob keresőszóval. Az akcióval azt szeretnék demonstrálni, hogy figyelnek a gazdákra és nem hagyják őket egyedül a problémáikkal.

Sokat egyedül

A képek megosztása mellett a résztvevők adományokat is adhatnak egy civil szervezetnek, amelyet a fiatal gazdálkodók számára hoztak létre a szigetországban. Nagy-Britannián kívül kanadai, amerikai és ausztrál gazdálkodók is csatlakoztak a megmozduláshoz. A kampányban résztvevő pszichológusok és szociológusok szerint a közösségi oldalakkal könnyebben felhívhatják a figyelmet az agrárágazati szereplők nehézségeire. Szerintük ugyanis a gazdákat nem csak a kiszámíthatatlan árak és az időjárás, hanem az egyedül töltött hosszú munkaórák és az elszigetelődés veszélye is fenyegeti. Ráadásul az utóbbi időben egyre több kapcsolatot vélnek felfedezni a depresszióhoz köthető betegségek és a növényvédő szerek használata között.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!