Nagyvilág

2015.06.19. 14:27

Szent Mátrix múltja a jövőben születik

Debrecen - Internetes ismeretség vezette a határon túlra a debreceni alkotócsoport tárlatát.

Debrecen - Internetes ismeretség vezette a határon túlra a debreceni alkotócsoport tárlatát.

„A jövőben az ember ujjnyi méretű pöckökkel fogja irányítani a világot, s ezeknek neve billentyűzet lészen” – jósolta vala a 15. században Szent Mátrix egy bukfenc és két szökdécselés között, spontán önrévületben.

A mongol származású formafinomító szerzetes és népi akrobata tisztelői – köztük a debreceni Neue Debreczenische Kunst (NDK) elnevezésű alkotócsoport – képzőművészeti kiállítással emlékeztek a klaviatúrák és a nyomtatott áramkörök védőszentjére Gyergyószárhegyen májusban, majd Csíkszeredán.

Mint azt a szervező Dóczy Alpár elmondta, bárhol jár a kiállítás, a szent életének újabb csodáira derül fény. A szerzetes körüli legendák egyik legkülönlegesebbje, hogy bár alig öt éve „született meg” múltja napról napra fejlődik, története a saját jövőjében íródik, színesedik, bővül. Dóczy Alpár a művészetről való szabad gondolkodásról, a szabályossal, korlátokkal való szembemenésről híres NDK alkotócsoport tagja öt évvel ezelőtt találta ki Szent Mátrix alakját.

Újabb és újabb csodák

Burai Árpád barátom írta meg az életrajzát, aztán önálló életre kelt, egyre több ismerős és interneten rám találó ismeretlen szőtte a csuhás „múltját” tovább különböző művészeti ágakat képviselő munkájával – mesélte Dóczy Alpár. Hozzátette: ma már legalább harminc műből ismerhetjük a szakrális és számítástechnikával átitatott világ keresztmetszetében született szent tetteit. Különösen kedvelem Imre Mariann hímző egy napszívta sötétítőjét, – amelyen a szerzetes körme jelenik meg – és Juhász Ernő Szent Mátrix intelmei iphone letöltésekhez című írását – nyilatkozta.

Ne csendben!

A képzőművész közösségi oldalon ismerkedett meg egy fiatal alkotóval, akinek a weben látott reklámgrafikáit kérte cívisvárosi kiállításra.

– Jó ideig vele is csak online, a mátrixon keresztül tartottuk a kapcsolatot. A gyergyószárhegyi kulturális központnak dolgozó nővére keresett meg aztán, hogy utazzunk el Erdélybe a tárlattal – felelte kérdésünkre a harminc művet Debrecen, Budapest és Tolcsva után, immár a határon túlra is eljuttató alkotó.„Csak olyan helyre viszem a kiállítást, ahol a helyi művészekkel kapcsolatom van. Ők is hozzátehetnek műveket, mert érdekel, hogyan reflektálnak, mit vált ki belőlük.” Mint mondta, más hatásokkal – zene, felolvasás, tárlatvezetés – is fokozza a tárlatlátogatás élményét: „hiszek az összművészetiségben, lehangoló, amikor síri csendben sétálnak az érdeklődők egyik alkotástól a másikig.”

Művészeti játszótér

Az erdélyi vendéglátókkal való kölcsönös szimpátia eredményeképp már tervezik a gyergyószárhegyi NDK-s művésztelepet. A csapat szokását tartva a legkülönbözőbb összegyűjtött tárgyak közül húz majd ki egyet a részt vevő művész, amelyet be kell építenie alkotásába.

– Ez egy inspiráló művészeti játszótér. Az ilyen kihívásoknak nagyon jó a kohéziós ereje. Mindenki más műfajban, stílusban alkot, másképp használja fel az adott tárgyat, de az alapfeladattól egységgé válik. Szárhegyen negyven éve van művésztelep, ezen szeretnének frissíteni.

Ráadásul nemrégiben költözött át ide az a nagybányai művésztelep, amelynek terméséből állítanak ki Debreceni Református Kollégiumban a Múzeumok Éjszakáján. Több mint kétezer műből húszat választottam ki – fogalmazott az NDK-tag, akinek csapata szintén készül az országos programsorozatra.

– Idén már ötödik alkalommal lesz Kirakat Art Attack. A képek június 20-tól láthatók belvárosi üzletek kirakatában egy hétig. A kirakatba helyezett művekkel kapcsolatban saját gondolatait aznap fél négytől Mindenlében Horváth Péter, fél héttől dr. Puskás István egyetemi adjunktus osztja meg az őket követőkkel egy belvárosi, rendhagyó tárlatvezetés során.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!