Nagyvilág

2015.05.01. 11:06

Illegális afrikai e-szemét hegyek

A Európai Unióban Németország termeli a legtöbb e-szemetet, Nagy-Britannia a második.

A Európai Unióban Németország termeli a legtöbb e-szemetet, Nagy-Britannia a második.Tizennégy milliárd forint értékű és 41 millió tonna súlyú elektromos hulladék van afrikai országokban (pl. Ghánában).

Borzalmas, sokkoló és megdöbbentő az a látvány, amit a ghánai elektronikai hulladéktelepek nyújtanak. Több ezer elromlott tévé, mikró, hűtő és más kütyü hever szanaszét, melyeket illegálisan exportáltak ide a fejlett országokból. A 41 millió tonna e-szemétből mindössze hatot hasznosítanak újra megfelelően. A többi egyszerűen otthagyják és csak úgy ontják magukból a káros anyagokat (főként ólmot és higanyt). Sajnos az a helyzet, hogy sokkal olcsóbb illegálisan Afrikába szállítani ezeket az elhasznált eszközöket, mint az EU-ban szabályozott körülmények között újrahasznosítani (ami megdöbbentő, hogy ez még a kábelekre is igaz). A helyiek folyamatosan túrják a szeméthalmazt, abban reménykednek, hogy találnak 1-1 működő példányt, amit aztán a piacon pénzzé tudnak tenni. Már egy működő mobiltöltőnek is nagyon tudnak örülni.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!