Nagyvilág

2015.01.26. 12:35

Érdekeltté tennék Európát

Budapest - Sajátos megoldást vázolt az Alap­blognak adott interjújában a lehetséges görög gazdasági miniszter.

Budapest - Sajátos megoldást vázolt az Alap­blognak adott interjújában a lehetséges görög gazdasági miniszter.

– Abszurditás, hogy euróellenes pártként jegyeznek bennünket egyesek. Nemhogy nem akarjuk kiléptetni Görögországot az euróövezetből, hanem elkötelezetten harcolunk azért, hogy az övezet erősödjön. A leghatározottabban azon vagyunk, hogy hazánkban az euró maradjon a hivatalos fizetőeszköz és messzemenően ezt tartjuk szem előtt, amikor dialógust kezdeményezünk Brüsszellel a sajátságos görög problémák megoldásának lehetőségeiről – mondta az Alapblognak nemrég Yanis Varoufakisa, a baloldali Sziriza párt képviselőjelöltje. Az eddig vezető amerikai és európai egyetemek professzoraként és gazdasági agytrösztök stratégájaként ismert szakembert baloldali győzelem esetén a görög sajtó gazdasági miniszterként valószínűsíti.

Adósságbörtönben

– Más kérdés, hogy jómagam közgazdászként és a Sziriza többi vezetője a kezdetek kezdetén igenis elleneztük Görögország csatlakozását a zónához, eleve elhibázott „terméknek” tartottuk, és ami engem illet, mindmáig annak tartom az eurót. Ámde belátjuk, hogy az idő kerekét nem lehet visszaforgatni, az eurót olyan realitásként vesszük tudomásul, amelyet egyenesen tilos megsemmisíteni, annak felszámolódása beláthatatlan európai, sőt világpolitikai következményeket hordozna magában. Valójában a következőről szól az igazság: az uniós bürokrácia és főként az irányt mutató német vezető elit, valamint az EKB menedzsmentje játssza ki az „euró-kártyát” Görögország kapcsán. Nem tudok másként fogalmazni, egyszerűen megzsarolják a görög embereket azzal az üzenettel, hogy „ha a Szirizát hatalomra juttatjátok, akkor elbúcsúzhattok az eurótoktól”. Azzal élnek vissza, hogy a görögök többsége ténylegesen euró-párti – fogalmazott Varoufakisa Zentai Péter kérdésére.

Mint hangsúlyozta, Görögországot adósságbörtönbe zárták. – A ránk kényszerített szigor, a megszorító intézkedések garmadája ellehetetleníti, hogy beinduljon a gazdasági növekedés, egyszerűen nem tud csökkenni a munkanélküliség, például azért, mert a főként a kis- és közepes vállalatokra egyre nagyobb adóterheket raknak. Ha gyengíti is Frankfurt az eurót, abból nekünk semmi hasznunk, mert képtelenség ilyen megszorításos, leszegényítő politika mentén exportálni. Adósságot pedig bizonyosan képtelenség visszaszolgáltatni – fejtette ki, előre jelezve: a nyáron esedékes adósságszolgálati kötelezettség teljesítéséhez Görögországnak nincs meg a saját fedezete, a kölcsönszerződéseket újra kell tárgyalni.

GDP-arányosan

Görögország kétszáznyolcvanmilliárd euróval tartozik külföldi államoknak, illetve és mindenekelőtt az IMF-nek, az EKB-nak, a Bizottságnak és azok társintézményeinek.

A mindenki számára legbölcsebb megoldásnak az kínálkozik, ha mindezen államokat és intézményeket pénzügyileg érdekeltté tennénk Görögország gazdasági újjáéledésében, fokozott fejlődésében, erőteljes növekedésében. Nagy valószínűséggel a görög GDP-növekedés üteméhez kötött feltételeket tartalmazó államkötvények kibocsátását és elfogadását fogjuk javasolni a tárgyalásokon! – vetítette előre a képviselőjelölt, aki szerint 280 milliárd euró névértékben gigantikus kötvénycsomagot kell elképzelni. A kötvényekhez csatolt kuponok azonban speciális klauzulát tartalmaznának, mely szerint ezen értékpapírok után a kamat megegyezik azzal a százalékos ütemmel, ahogy adott időszakban, évben a görög gazdaság növekszik. Hatszázalékos GDP-bővülés esetén hat százalék a kamat, nulla százalék esetén viszont nem jár kamat az előző év után. Ezen államkötvények 2035-ben járnának le.

– Ha elfogadjuk az Európai Bizottság előrejelzését, miszerint a következő húsz évben a görög gazdaság átlagosan évi ötszázalékos növekedésre lesz képes, és ez reálisan be is következik, akkor a főként várhatóan állami intézményi, nemzetközi intézményi befektetők jól járnak, mert évi ötszázalékos kamatjövedelemre tehetnek szert. Ha azonban nem valósul meg ez a célkitűzés, akkor kevesebbel kénytelenek beérni. Mindenesetre osztoznak az esetleges, nem irreális görög gazdasági sikerekből, de semmiképpen sem lesznek érdekeltek Görögország kudarcában, inkább a sikert fogják akarni, azt akarják majd elősegíteni, ez válik az ő érdekükké is – mutatott rá Yanis Varoufakisa.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!