Nagyvilág

2014.10.14. 10:56

Fotók: Amikor London sötétbe borult

Már a II. világháború kitörése előtt az angolok megérezték, hogy Londont bombázni fogják a németek. Ennek megelőzésére minden mesterséges fényt kiiktattak.

Már a II. világháború kitörése előtt az angolok megérezték, hogy Londont bombázni fogják a németek. Ennek megelőzésére minden mesterséges fényt kiiktattak. 1939 júliusában (két hónappal a háború kitörése előtt) a kormány döntött arról, hogy mesterséges áramszünetet rendelnek el és lekapcsolnak minden világítást. Ennek értelmében 1939. augusztus 11-én Londen teljes sötétségbe borult. 1939. szeptember 1-én pedig az egész országban áramszünet lett (mindössze két nappal a háború előtt). Az intézkedéseknek köszönhetően a II. világháború első brit áldozata egy egyszerű munkásember volt, aki éppen festett, de a sötétség miatt egy autó nem vette észre és elütötte (ez 1939. augusztus 28-án történt). A sötétség intenzitását csak 1944 szeptemberében csökkentették. De ekkor még csak az olyan fényforrások használatát engedélyezték, melynek fényereje nem haladta meg a holdét. 1945 áprilisában aztán véglegesen feloldották a tilalmat. Az áramszünet ellenére a német légierő jelentős csapást tudott mérni Londonra. Összesen 41,000 ember halt meg a bombázásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!