Nagyvilág

2014.02.24. 12:18

Mobile World Congress 2014

Barcelona átmenetileg az okostelefon felhasználók Mekkája lett. Itt rendezik ugyanis a nagy mobilos találkát. Kövesse nálunk az újdonságokat!

Barcelona átmenetileg az okostelefon felhasználók Mekkája lett. Itt rendezik ugyanis a nagy mobilos találkát. Kövesse nálunk az újdonságokat!

A jövő olcsóbb, viselhető és észrevehetetlenül biztonságos

Kétségtelen, hogy a fenti három nagy irányvonalat határozta meg a következő évre a barcelonai mobil konferencia, a Mobile World Congress 2014. Az egyik fő téma az volt, hogyan lehet még olcsóbbá tenni az okostelefonokat. Az olcsóság szexi!

Továbbra is dübörög Mark Zuckerberg projektje, a "netet a népnek". Eltökélt célja, hogy egész világot rákösse a világhálóra és persze ezzel együtt, a Facebookra is. Nem kis pénzt költött tehát egy applikációra, a WhatsAppra, ami szintén a gigantikus terv kivitelezését fogja segíteni.

A kütyük kezdenek annyira hozzánk nőni, hogy soha nem szeretnénk egyetlen percet sem nélkülük tölteni. Több se kell a fejlesztőknek, jön a viselhető technológia! Okosórák, okosgyűrűs, okosmindenfélék. Pletykák szerint ebből az Apple sem szeretne kimaradni, úgyhogy hamarosan érkezhet az iWatch.


Szelfizős app nyert Barcelonában

A CamMe alkalmazással pazar szelfiket lehet lőni. Tavaly a szelfie lett az év szava, most pedig újabb elismerést kapott egy appon keresztül. A CamMe ugyanis elvitte a "leginnovatívabb app" címet a barcelonai kiállításról. Az alkalmazás egyelőre csak iOS-re érhető el és segítségével nem kell a kezünket fárasztani a nyújtózkodással. Egyszerűen letesszük bárhova a készülékünket, majd különböző arcmozgásokra (pl. mosoly) elkészül a felvétel. Az applikációt az izraeli székhelyű PointGrab cég készítette. Számunkra ez csak egy kis kitérő volt, hiszen a fő profiljuk az, hogy a testünk által vezérelt kütyüket alkossanak. Nem állnak meg tehát az okostelefonoknál, céljuk, hogy a laptopok és TV-k irányítását is átreformálják.


A Blackberry ügyvezetője: "én is eladnám a céget 19 millárd dollárért"

A haldokló cég és termék ügyvezetője így reflektált a WhatsApp felvásárlására. A Facebook nemrégiben a fent említett, brutális összegeset csengette ki az üzenetküldés alkalmazásért. "Ha valaki idejönne és adna 19 milliárd dollárt a cégért, már vihetné is" - nyilakozta John Chen. Ez persze csak álmodozás, hiszen a Blackberry értéke ezt már nem sem közelíti. Bár a Facebook üzlete jó hatással volt az egész technológiai szektorra, még a Blackberry részvények is 4%-ot emelkedtek. Csak aztán nehogy megint kipukkadjon az a lufi...


Yotaphone: egy érdekes hibrid

A kütyüt az orosz Yota Devices cég tervezte és félig okostelefon, félig pedig e-book olvasó. Szóval kapunk egy átlagos Android készüléket, melyről szöveget és fotót küldhetünk a hátoldalon található e-ink olvasónak. Az ötlet egyszerű és nagyszerű. Előreláthatólag 2014 negyedik negyedévében kerül majd a boltok polcaira, mivel most még csak prototípusról van szó.


Opera Max: egy app, ami segít spórolni az adatforgalmon

Az applikáció működési elve egyszerű: a saját szerverén összetömöríti a fileokat, mielőtt azokat a user okostelefonjára küldené. Így jelentős mennyiségű adatforgalmat spórolhatunk meg. A cég a saját böngészőjében (az Opera Miniben) már be is vezette az újítást. Az app nagyon egyszerűen működik, csak el kell indítani és szép csendben megbújik a háttérben, majd tömörít, spórol, tömörít spórol. A cég közleménye szerint körülbelül 50%-os megtakarítást jelent a használata, így egy próbát mindenképp megér. Egyelőre csak Androidos telefonokra tölthető le. Különösen hasznos lehet azoknak, akik nem fix adatcsomagért fizetnek.


A Samsung nem adja fel, tovább nyomul az okosórákkal

A Galaxy Geart eddig elég negatívan ítélte meg a szakma. A Mobile World Congress-en viszont további két termékkel bombázott a Samsung: Samsung Gear 2 és Gear 2 Neo. Sőt, még egy Gear Fit eszközt is készítettek. A Gear 2 és a Neo változata elég hasonló. A különbség, hogy a Neo-ban nincsen kamera és műanyagból készült, ennek megfelelően olcsóbb is. A Gear Fit az, ami igazán érdekes, ugyanis egy hajlított Super AMOLED kijelzőt kapott. A kijelző viszont nagyon kicsit, értelmetlennek tűnik például a promócióban látható háttérkép beállítása.


Mit lehet tudni a Samsung Galaxy S5-ről?

Tegnap bemutatták a Samsung új főtermékét, az S4-et leváltó S5-öt. Ami már biztosan benne lesz: 5,1-es full HD Super Amoled kijező, 16 MP-es kamera, szívritmust figyelő szenzor, 12 órányi videó lejátszás, víztaszító (de nem vízálló!). A boltokat csak 6 hét múlva éri el, április 11-én debütál 150 országban.

Az S5 belseje még mindig brutális: Qualcomm Snapdragon, quad-core, 2.5GHz processzor, 2GB RAM, 16/32GB tárhely, 2,800mAh akkumulátor. A legnagyobb hangsúlyt a kamerára fektették. Elképesztően gyorsan ( 0.3 másodperc alatt) zoomol. Van benne egy "shot and more" funkció is, amivel a fókuszt a kép elkészítése után is módosíthatjuk. A készülékre már a legújabb, 4.4-es Android került. A "home" gombba egy ujjlenyomat-leolvasót is szereltek, így biztosítják, hogy illetéktelenek ne férjenek az adatainkhoz (anélkül, hogy számokat vagy mintákat kellene bevinnünk).


Nem, az NSA ellen ez sem véd

A Mobile Word Congress-en debütált a Blackphone, ami elvileg nagyobb biztoságot nyújt az átlagos okostelefonoknál. De az NSA ellen ez sem véd. Ennek ellenére tényleg ez a legbiztonságosabb ketyere. Az ügyvezető is elmondta, hogy "nincs olyan, hogy NSA-biztos telefon. Ha valaki rajta van a körözöttek listáján vagy potenciális terrorista, akkor meg fogják figyelni, mindegy, hogy milyen eszközt használ." Ez a fejlesztés a magánszemélyek vagy a cégek megfigyelésit tudja inkább kivédeni, korlátozni. A védelemmel ellátott telefont 142,000 forint körül osztogatják majd. Ez olcsóbb, mint az iPhone vagy az S4.


Az LG bemutatja: G Pro 2 Phablet és G2 Mini okostelefon

Az LG semmit sem bízott a véletlenre, már vasárnap bemutatta a fent említett két új termékét. Kezdjük a nagyobbal, a G Pro 2-vel. Ezen már a legújabb Android fut, a 4.4-es, ami a csokiról kapta a nevét (Kit Kat). Egy 2,26 GHz-es processzor dübörög benne és ezüst, fehér, valamint titán színben rendelhető. 5,9 inches full HD kijelzőt kapott, továbbá 3,200 mAh-s aksit, 3 GB RAM-ot és 13 MP-es kamerát. A kamerában van egy új fejlesztés, az OIS+, vagyis Optical Image Stabilizer Plus. A cél, hogy egy brutális gépet adjanak a phablet rajongók kezébe.

A G2 mini-ről azt nyilatkozta az LG, hogy ez az a cég első kompakt okostelefonja. A kijelző csak 4,7 inches, a belső jellemzők pedig: 1,7 vagy 1,2 GHz proci és 13 vagy 8 MP-es kamera. Ezeken felül még HD videók rögzítésére is képes. Nem is rossz, egy ilyen kis kütyütől. Ez valahol a másik végletet fogja kiszolgálni, azokat, akik gyűlölök, ha egy telefont nem tudnak zsebre tenni.


Már elérhető napilapjaink Android okostelefon-alkalmazása

Kattints ide és már lapozhatod is a megyei napilapokat:


ZTE Grand Memo II LTE: Vékony test, nagy kijelző

Múlt héten már bemutatta a készüléket a ZTE, de a barcelonai eseményre tartogatták a zászlóshajó hivatalos premierjét. A 6 inches kijelző már szinte átcsúszik a phablet kategóriába. A nagy kijelzőt vékony testtel ellensúlyozták, vastagága csak 7,2 mm. A belsőről: quad-core Snapdragon 400 proci, 13 MP-es kamera hátul, 5 MP-es kamera elől, 2 GB RAM, 16 GB tárhely, 3,200 mAh aksi és természetesen - ahogy a neve is mutatja - LTE támogatás. A készülék tehát rettenetesen erős, az egyetlen dolog, ami visszafogja, az a processzor. Áprilisban érkezik Kínába, utána pedig az USA-ba, majd Európába.


Sony SmartBand SWR10: paranoiások hátrányban!

A Sony a táblagépek és okostelefonok mellett a viselhető technológiára is nagy hangsúlyt fektet. Barcelonába egy okos-karkötővel érkezett. Az eszközt egész nap viselhetjük és vízálló is. Hogy miért vannak a paranoiások hátrányban? Mert a külseje és használhatósága olyan, akár rendőrségi nyomkövetőé. Mindig, minden tud rólunk (magas labda: mindig, minden körülmények között!). De amúgy nem megfigyelésre jó, hanem az alábbiakra: bejövő hívásokról értesítés, üzeneteknél és tweeteknél rezeg, lehet vele a zenét irányítani. A Lifelog alkalmazás pedig pont arra jó, amitől a legtöbben félünk. Az életünk minden pillanatát részletesen dokumentálja (és persze nem küldi tovább sehova, ááá, dehogyis). Az üzletek polcain 2014 márciusában jelenik meg. Ja igen: lesz belőle külön foci VB-s design!


A tüzes róka is labdába rúghat az okostelefon-piacon

A Mozilla, a Firefox mobil operációs rendszer gyártója is elindítja okostelefon stratégiáját. Partneri megállapodást kötött a Spreadtrummal, ami egy kínai chipgyártó cég. A legalsóbb rétegeket kívánják bevonni az okostelefonok világába úgy, hogy egy mindössze 25 dolláros készüléket dobnak piacra (25 dollár az mindössze 5700 Ft). Andreas Gal, a Modzilla elnöke így nyilatkozott: "mindeni az iPhone-nak próbál konkurenciája lenni. Például az Andoid minden egyes frissítése is egyre közelebb viszi a platformot az iOS-hez. Ennek eredménye, hogy teljesen eltüntek a low-end telefonok, senki sem koncentrál erre a piaci szegmensre". Andreasnak teljesen igaza van. Ők sem akarnak beleszólni a nagyok harcába, csupán egy használható okostelefont szeretnének biztosítani azoknak, akik nem tudnak erre tízezreket szánni.


Nokia X: Végre egy Androidos finn telefon

Kész, eddig bírták Finnországban. A Nokia eddig a Windows Phone leghűségesebb társa volt, kitartott mellette a végsőkig. Most viszont itt a Nokia X, amin Android fut. Hogyan történhetett ez meg? A Nokia ezt a telefont egy igazi olcsó készüléknek szánja, 89 eurós vételárral (körülbelül 27,000 Ft). Viszont az olcsóságnak ára van: egy teljesen szétbuherált Android fut rajta. Ugyanazt csinálták, mint az Amazon a Kindle táblagéppel, teljesen eltávolították belőle a "Googleságot". Még az ikonok is úgy néznek ki rajta, mint a Lumnia készülékeken. Mindezek ellenére még mindig jobb vételnek tűnhet a Windows Phone-os családtagoknál, hiszen a PlayStore minden appját évezhetjük rajta. A Nokia X külön app áruházat is, ahol a cég egy külön listán közli a szerintük megfelelő appokat. Közleményük szerint a fejlesztőknek nem kell sokat módosítaniuk ahhoz, hogy elnyerjék a finnek kegyeit. Mindezt azért csinálták, mert megfigyelték, lekutatták, hogy az olcsó Androidos telefont használók nem tudnak mit kezdeni a hatalmas app-áradattal. A Nokia viszont jó fej és válogat helyettük. És akkor egy kicsit a számok: 1GHz dual-core Qualcomm Snapdragon processzor, 512 MB RAM, a belső memória 4GB, de SD kártyával bővíthető. Lehet, hogy nem lesz ez olyan rossz.


Jó nagy lett a Sony s Xperia M2

Bár a specifikációk alapján inkább egy közepes telefonnal tűnik (1,2 GHz quad-core proci, 8 MP kamera, LTE és 2,300 mAh akkumulátor), a Sony a méretével próbálja eladni a terméket. Nagyon vékony lett a készülék és a design is megegyezik az Xperia Z1 Compact-éval- 4.8 inches kijelzője van, ami szinten megközelíti a magasabb kategóriás Sony okostelefonokét. Az Xperia M2-esből kapható majd dual sim-es változat is, a globális premier 2014 áprilisában várható.


Megkezdődik a Mobil Világkiállítás Barcelonában

Budapest, 2011. február 23., vasárnap (MTI) - Megkezdődik Barcelonában hétfőn a mobil iparág legjelentősebb eseménye, a Mobile World Congress (MWC). A Mobil Világkiállításon a legnagyobb készülékgyártók és szolgáltatók mutatják be legújabb eszközeiket és fejlesztéseiket a szakmai közönségnek.A hétfőtől csütörtökig tartó eseményen közel 1800 kiállító vesz részt, és a kiállítást rendező GSMA (Global System for Mobile Communications Association) a 2013-as kiállítás 72 ezer látogatójánál is többre számít az idén.

A kiállítók vélhetően nagyobb méretű és nagyobb felbontású, valamint hajlítható kijelzőjű, és még több megapixeles kamerákkal felszerelt okostelefonokkal, tabletekkel, egyéb "hordható" mobileszközökkel, például okosórákkal rukkolnak elő. A szolgáltatók pedig a formálódóban lévő hálózatba kapcsolt világ, a gépek közötti kommunikáció újdonságait, egyebek közt az autókra fejlesztett mobil technológiákat mutatják majd be.

A legnagyobb gyártók általában titokban tartják, hogy milyen új készülékek debütálnak a világkiállításon, ám a szakmai sajtóban már egy ideje olvasni lehet arról, hogy mik lesznek az idei év meghatározó újdonságai.

Nagy várakozás övezi a Samsung, a világ elsőszámú okostelefon-gyártója hétfő estére meghirdetett, "Samsung Unpacked 2014 Episode 1" elnevezésű eseményét, amelyen a találgatások szerint a dél-koreai cég bemutatja Galaxy szériájának legújabb darabját, az S5-öt. A sorozat előző darabját, az S4-et tavaly márciusban dobta piacra a Samsung, és alig egy hónap alatt 10 milliót adott el belőle.

A Nokia a Wall Street Journal értesülése szerint egy olyan alacsony árkategóriás készülékkel jelenik meg a kiállításon, amelyen a Google Android operációs rendszere fut. Ez azért érdemel figyelmet, mert a Windows operációs rendszert fejlesztő Microsoft hamarosan megvásárolja a finn Nokia mobilüzletágát.

Az LG már az MWC előtt nyilvánosságra hozta új "phablet" (telefon-tablet) készüléke specifikációját, a készüléket a kiállításon lehet majd először megtekinteni.

A kínai Huawei, amely az okostelefonok piacán a harmadik legnagyobb szereplő a Samsung és az Apple után, az új telefonkészülékek mellett távközlési hálózati termékeket és vállalati kommunikációs távközlési megoldásokat is bemutat Barcelonában.

A kiállításon magyar cégek is bemutatkoznak, hasonlóan a korábbi évekhez. A kiállítók listáján hét magyar cég szerepel: a 3G Multimedia, a BHE Bonn Hungary, a FlexiTon, az ITware, a Kishonti Kft., a Navayo International és a Virgo Systems.


Mobile World Congress 2014

Kezdődik: 02/24/2014 12:00AM

Vége: 2014-02-27:00.000

Barcelona

Spanyolország

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!