Nagyvilág

2013.06.12. 08:31

Titkos adatgyűjtés - Putyin: a titkosszolgálatoknak be kell tartaniuk a törvényeket

Moszkva, 2013. június 11., kedd (MTI) - A titkosszolgálatok lehallgathatják a telefonbeszélgetéseket, de csak törvényes keretek között - kommentálta kedden az orosz államfő az amerikai titkos adatgyűjtést a Russia Today angol nyelvű orosz televíziónak adott interjúban.

Moszkva, 2013. június 11., kedd (MTI) - A titkosszolgálatok lehallgathatják a telefonbeszélgetéseket, de csak törvényes keretek között - kommentálta kedden az orosz államfő az amerikai titkos adatgyűjtést a Russia Today angol nyelvű orosz televíziónak adott interjúban.

Vlagyimir Putyin hozzátette: mindenki előtt rég ismert, hogy az úgynevezett elektronikus felderítés ellenőrzi az állampolgárokat és a szervezeteket a nemzetközi terrorizmus elleni harc közepette. "Egészében véve ezekre a módszerekre van kereslet, de a kérdés, hogy azt mennyire ellenőrzi a társadalom. Oroszországban, bizton állíthatom, hogy csak bírósági engedéllyel lehet telefonbeszélgetést lehallgatni " - mondta az orosz államfő az Egyesült Államok hírszerzésének titkos telefonos és internetes adatgyűjtését leleplező amerikai férfi, Edward Snowden ügyével kapcsolatban.

Az orosz elnök az interjúban Oroszország és az Egyesült Államok viszonyáról, a szíriai helyzetről és az iráni atomprogramról is kifejtette véleményét.

Putyin közölte, hogy véleménye szerint Oroszország és az Egyesült Államok között gyakorlatilag nincsenek ideológiai különbségek, ugyanakkor alapvető kulturális ellentétek léteznek. Szerinte az amerikai önazonosságtudat alapját az egyén, míg az oroszét a közösség képezi.

Putyin úgy vélte, az Egyesült Államok annak az áldozata, hogy Szovjetunió széthullását követően egy ideig egyedül töltötte be a vezető szerepet a világban és birodalmi ambíciókat táplált. "A birodalom azonban nem engedheti meg magának a gyengeséget, márpedig bármilyen törekvést az egyenrangú megállapodásokra az országon belül gyengeségként értékelik" - érvelt állítása mellett az orosz államfő.

Szerinte Washingtonban jelenleg megértik, hogy az alapvető globális problémákat képtelenség egyedül megoldani, mégis erre törekednek. Úgy vélte, nem lehetetlen, hogy az Egyesült Államokban a belpolitikai erők is belátják: "érdemesebb egyezségre jutni, kompromisszumokat keresni, mint valakire ráerőltetni az akaratunkat".

A szíriai válság megoldásával kapcsolatban Vlagyimir Putyin kifejtette: a jelenlegi hatalmat eltávolítani akaró külső beavatkozás esetén a közel-keleti országban, a törzseknek az ásványkincsekért folyó harcában a terrorizmus újabb tűzfészke jönne létre.

Iránnal kapcsolatban az orosz államfő hangsúlyozta: továbbra sincs bizonyíték arra, hogy Teherán megsértette volna a tömegpusztító fegyverek elterjesztését tiltó nemzetközi szerződést. Putyin nem kételkedik abban, hogy Irán betartja a szerződésben vállalt kötelezettségeit. Putyin ugyanakkor megengedhetetlennek tartotta azt, hogy Irán fenyegesse a vele szomszédos országokat, és azt hangoztassa, hogy elpusztítja Izraelt.

A múlt héten bejelentett válásával kapcsolatban Putyin kijelentette, hogy annak nincs egyházi vonatkozása, miután feleségével annak idején nem volt egyházi esküvőjük.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!