Nagyvilág

2013.05.22. 19:40

Tajvan járőrhajókkal védi halászait

Peking, 2013. május 22., szerda (MTI) - A tajvani parti őrség rendszeres kíséretet biztosít mostantól a halászhajóknak, hogy megvédje azokat a Fülöp-szigeteki zaklatásoktól - jelentette be Ma Jing-csiu tajvani elnök szerdán Tajpejben.

Peking, 2013. május 22., szerda (MTI) - A tajvani parti őrség rendszeres kíséretet biztosít mostantól a halászhajóknak, hogy megvédje azokat a Fülöp-szigeteki zaklatásoktól - jelentette be Ma Jing-csiu tajvani elnök szerdán Tajpejben.

A tajvani vezetés nem fogja megengedni azt, hogy még egyszer előforduljon, ami május kilencedikén történt - jelentette ki Ma a kormányzó Kuomintang párt tanácskozásán. Ezzel arra a Tajvan-szerte nagy felháborodást kiváltott esetre célzott, amelynek során a Fülöp-szigeteki parti őrség vitatott vizeken lelőtt egy 65 éves tajvani halászt.

A Fülöp-szigetekiek állítása szerint kényszerből használtak fegyvert, mert a halászok ütközni készültek az ő hajójukkal.

Tajvan vezetése 72 órás türelmi időt adott Manilának és azt követelte, hogy végezzenek alapos nyomozást, büntessék meg a felelősöket, kérjenek bocsánatot és fizessenek kártérítést. Manila bocsánatkérési kísérletét azonban később elutasították, azt formailag és tartalmilag nem tartották megfelelőnek.

Tajpej mindezek után szankciókat vetett ki a vele diplomáciai kapcsolatban nem álló Fülöp-szigetekre. Egyebek mellett befagyasztotta a filippínók munkavállalási kérelmeinek elbírálását és turisztikai korlátozásokat vetett be. Emellett demonstratív tengeri gyakorlatot tartott a haditengerészet és a légierő bevonásával.

Ma Jing-csiu párttársai előtt azt mondta: a Fülöp-szigeteki féllel továbbra is folyik az egyeztetés arról, hogy közös vizsgálatot folytassanak.

A tajvani CNA hírügynökség szerdán ismertette azt az írást, amelyet a The Wall Street Journal közölt Tajvan New York-i kulturális képviseletének vezetője tollából.

Ebben Brian Szu a nemzetközi törvények megsértésével vádolta Manilát, s beszámolt arról, hogy a méreteit tekintve a Fülöp-szigeteki parti őrség hajójának egy hatodát kitevő tajvani halászhajón 59 lövedék nyomát találták.

A szerző a túlzott erő alkalmazása miatt az ENSZ Tengerjogi Egyezményének megsértésével vádolta Manilát, elutasítva azt az állítást, hogy a fegyveresek önvédelemből lőttek. Azt is a szemükre vetette, hogy segítségnyújtás nélkül elhagyták a helyszínt.

Korábbi jelentések szerint a tajvaniak érzékenyen reagáltak a történtekre, a Fülöp-szigeteki képviselet előtti több tüntetést szerveztek, ahol Fülöp-szigeteki zászlókat égettek, s hírek érkeztek arról is, hogy egyes üzletekben nem szolgáltak ki filippínókat.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!