Nagyvilág

2013.05.09. 16:56

Janukovics és Timosenko is megbékélésre szólította fel az ukránokat a győzelem napján - incidensek

Kijev, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A megbékélés felé vezető út keresésére kérte Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökön, a győzelem napján azokat a honfitársait, akik egymással ellenséges táborokban voltak a II. világháború idején.

Kijev, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A megbékélés felé vezető út keresésére kérte Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökön, a győzelem napján azokat a honfitársait, akik egymással ellenséges táborokban voltak a II. világháború idején.

"A világtörténelemben rengeteg példa van arra, hogy az egykori ellenségek megbékéltek egymással. Mély meggyőződésem, hogy a náci és a szovjet totalitarizmus örökre a múlté, és soha többé nem tér vissza - fejtette ki az államfő.

Janukovics politikai ellenfele, Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő győzelem napi üzenetében szintén arra szólított fel, hogy a különböző politikai erők ne használják fel az ünnepet az ország egységének megbontására.

Szavai szerint van alapja azon véleményeknek, miszerint május 9-én nincs mit ünnepelni, hiszen az "egyik önkényuralmi rendszer győzött a másik fölött", és rengeteg ukrán esett áldozatul a háborúnak. Ugyanakkor arra kérte honfitársait, hogy "emelkedjenek felül meggyőződésükön, és legyenek bölcsek".

"Május 9. nem Sztálin győzelme, és nem Hitler bukása. Ez a nap az emberi lélek, a bátorság és a hősiesség diadalma" - szögezte le.

Eközben a kommunista szimpatizánsok kifütyülték a Timosenko mögött álló Haza párt vezetőit, amikor megkoszorúzták Kijevben az Örök Dicsőség emlékművét, ahol előtte Janukovics elnök, valamint több állami- és pártvezető helyezte el a megemlékezés virágait.

Arszenyij Jacenyuk, a Haza parlamenti frakcióvezetője az incidens után újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a második világháborús győzelem napját nem lenne szabad "politikai pr-célokra felhasználni".

A nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkban a nacionalista Szabadság párt aktivistái sátrakat állítottak fel a város főutcáján, hogy ily módon állítsák meg a felvonuló kommunisták menetét. Helyi médiajelentések szerint a rendőrségnek sikerült megakadályoznia a két tábor összecsapását.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!