Nagyvilág

2013.04.04. 14:29

Pártszakadással fenyeget az elhúzódó olasz kormányalakítás

Róma, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Feszültséget teremtett az olasz pártokban a több mint egy hónapja sikertelen kormányalakítás: a balközép Demokrata Pártot (PD) és az 5 Csillag Mozgalmat (M5S) is belső vita uralja.

Róma, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Feszültséget teremtett az olasz pártokban a több mint egy hónapja sikertelen kormányalakítás: a balközép Demokrata Pártot (PD) és az 5 Csillag Mozgalmat (M5S) is belső vita uralja.

"A világ fut előre, mi időt vesztegetünk. Minek várunk az új államfő megválasztására? Döntsünk azonnal: vagy megállapodunk Berlusconival vagy menjünk vissza az urnákhoz, én készen állok az újabb választásra!" - hangoztatta az olasz sajtóban csütörtökön megjelent interjúban Matteo Renzi firenzei polgármester.

"Negyven nap telt el a választások óta. Ezalatt már új pápát is választottak, csak Olaszország van még mindig kormány nélkül" - tette hozzá egy későbbi nyilatkozatában Renzi.

A PD új generációjának vezetője "tétlenséggel" vádolta a párt főtitkárát, Pierluigi Bersanit, aki ellen decemberben elveszítette a PD előválasztását. Renzi szerint Bersani a februári parlamenti választásokat veszítette el, és azóta is vesztes politikát folytat: "szalonképtelennek" nevezi Berlusconit és elutasítja a PdL szorgalmazta nagykoalíciót, miközben háttéregyeztetést folytat a jobbközéppel.

"Elég volt a kettősségből! Én nem börtönben akarom látni Berlusconit, hanem nyugdíjban!" - hangoztatta Renzi, nem titkolva, hogy ismét Bersani leváltására készül.

Renzi "arrogánsnak" nevezte a Beppe Grillo vezette M5S-t, s kijelentette,"nem szabad Grillo után futni és alamizsnaként könyörögni a civilek parlamenti támogatását".

A PdL-lel való kormányalakítás nem a PD akaratát tükrözi - hangsúlyozta Davide Zoggia PD-képviselő. Walter Veltroni, a PD volt főtitkára hozzátette, hogy a jelenlegi választási törvénnyel Renzi sem tudna választást nyerni.

Az elhúzódó kormányalakítás töréshez vezetett az M5S-ben is: a mozgalom egy része a PD-vel való megállapodást szorgalmazza tévesnek tartva az M5S ezt elutasító magatartását.

Rosszul tette, hogy ránk szavazott az, aki "az öreg pártokkal" akar kormányt alakítani - reagált Grillo a blogján (beppegrillo.it).

A Giorgio Napolitano államfő által megbízott "bölcsek" harmadik értekezletüket tartották meg. Ezzel egy időben Bersani bejelentette, hogy csütörtökön Mario Montival találkozik, a jövő héten pedig Berlusconival. Grillo pénteken találkozik az M5S parlamenti tagjaival egy titkos helyszínen.

Az olasz sajtó azt írta, hogy az elhúzódó kormányalakítás vagy a pártok közötti megállapodáshoz vezet, vagy végérvényesen kiderül, hogy új választásokat kell tartani.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!