Nagyvilág

2013.04.15. 12:33

Óvatosan optimisták a kínai vállalatok

Sanghaj, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Kismértékben nőtt a kínai vállalatok bizalmi mutatója az első negyedévben - közölte a kínai statisztikai hivatal hétfőn.

Sanghaj, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Kismértékben nőtt a kínai vállalatok bizalmi mutatója az első negyedévben - közölte a kínai statisztikai hivatal hétfőn.

A 21 ezer vállalkozás véleményét tükröző mutató a január és március közötti három hónapban 125,6 pontra nőtt a tavalyi utolsó negyedév 124,4 pontos értékéről.

Az üzleti bizalmi mutató 2012 második és harmadik negyedévében is csökkent, és az üzleti szféra fennmaradó bizonytalanságát a mostani emelkedés szerény mértéke is jól tükrözi. A jelenlegi érték az egy évvel ezelőttitől 1,7 ponttal marad el, ami 2012 első negyedévéhez képest óvatosabb kilátásokat jelez. A vállalatok továbbra is a kínai gazdaság általános lassulása, valamint a bizonytalan világgazdasági kilátások miatt aggódnak leginkább - a statisztika szerint.

Iparági bontásban a szoftver és információ technológiai szektorok mutatkoznak a legoptimistábbnak 141 pontot közelítő értékkel, míg az olajfeldolgozó ipar a legkevésbé derűlátó, a zsugorodást jelző 100 pontos érték alatti eredménnyel.

Területi megosztásban az első negyedéves teljesítményeiket a Kína középső részén fekvő vállalatok értékelték legjobbnak, 127,6 ponttal, a keleti régió 125,5 és a nyugati területek 122,6 pontos mutatója előtt.

A kínai központi bank (PBoC) egy korábbi felmérése hasonló tendenciát mutat. A csaknem hatezer ipari vállalati véleményt tömörítő statisztikák szintén növekedő bizalomról tanúskodnak. Az adatok szerint a PBoC százpontos skáláján a bizalom 2012 utolsó negyedévének 61,8 pontjáról az idei év első negyedévében 62,6 pontra emelkedett, ugyanakkor továbbra is elmarad az egy évvel ezelőtti értéktől.

A statisztikák szerint az üzleti szféránál bizakodóbbnak bizonyulnak ugyanakkor a kínai bankárok. A megkérdezett 3 100 munkatársának 70 százaléka fogalmazott úgy: stabil gazdasági növekedést vár idén, s a banki szféra bizalmi mutatója az előző negyedév 55,1 pontos értékéről 2013 első negyedévében 72,2 pontra nőtt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!