Nagyvilág

2013.04.30. 11:00

Megöltek egy zsidó telepest Ciszjordániában

Jeruzsálem, 2013. április 30., kedd (MTI) - Palesztin támadó késsel megölt egy zsidó telepest kedd reggel Ciszjordániában - közölte az izraeli rendőrség és a mentőszolgálat.

Jeruzsálem, 2013. április 30., kedd (MTI) - Palesztin támadó késsel megölt egy zsidó telepest kedd reggel Ciszjordániában - közölte az izraeli rendőrség és a mentőszolgálat.

Az eset Náblusztól délre történt egy buszmegállóban.

A támadó többször megszúrta a mellkasán a buszra várakozó, 32 éves, ötgyermekes férfit, majd elvette a fegyverét és tüzet nyitott a közelben állomásozó határőrökre. A merénylő, egy környékbeli palesztin falu lakója a tűzharcban megsebesült, s egy izraeli kórházba szállították - közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő.

Barak Raz kapitány, katonai szóvivő szerint az utóbbi időben egyre többször hajtanak végre "terrorakciókat kődobálással és Molotov-koktélokkal Ciszjordániában", de a keddihez hasonló halálos támadások száma csökken.

Gerson Mesika, a telepesek helyi tanácsának vezetője az izraeli kormány politikáját tette felelőssé a merényletért. „Ez a szörnyű gyilkosság közvetlen következménye a kődobálásos terrorral kapcsolatos tehetetlenségnek, az ellenőrző pontok megnyitásának, és a terrorakciók +rendbontásként+ való kezelésének” - mondta a telepesek vezetője. „ A kormánynak változtatnia kell és terrorként kell kezelnie a terrort” - tette hozzá.

A Jediót Ahronót című napilap internetes portálja, a ynet szerint a huszonéves támadó a Fatah palesztin szervezethez tartozik. Három évig egy izraeli börtönben raboskodott kődobálásért, ahonnan fél éve szabadult. Testvére a Palesztin Hatóság foglya, mert állítólag együttműködött az izraeli hatóságokkal.

A mostani támadás helyszínén egyébként különösen gyakoriak a merényletek: januárban egy izraeli tizenévest, 2010 februárjában pedig egy katonát késelt meg ezen a helyen egy-egy ugyancsak palesztin támadó.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!