Nagyvilág

2013.04.11. 18:16

Koreai-félsziget - Az Egyházak Világtanácsa tárgyalásokat sürget

Budapest, 2013. április 11., csütörtök (MTI) - Az Egyházak Világtanácsának (WCC) főtitkára diplomáciai tárgyalásokat sürgetett a feszültség megoldására a Koreai-félszigeten.

Budapest, 2013. április 11., csütörtök (MTI) - Az Egyházak Világtanácsának (WCC) főtitkára diplomáciai tárgyalásokat sürgetett a feszültség megoldására a Koreai-félszigeten.

Olav Fykse Tveit felszólította az érintett feleket, hogy vessenek véget a növekvő feszültségnek és kezdjenek azonnal párbeszédet a megbékélés és az újraegyesítés érdekében. A Világtanács régóta jó kapcsolatokat ápol az Észak-koreai Keresztény Szövetséggel, a koreai helyzetet emiatt is különösen aggasztónak tartjuk - tette hozzá a WCC főtitkára.

A WCC a tervek szerint a dél-koreai Puszanban tartja következő - hétévente megrendezésre kerülő - közgyűlését október végén. A helyszínválasztással a szervezet a megbékélés iránti reményét akarja kifejezni - mondta Tveit.

A Koreai Katolikus Püspöki Konferencia elnöke úgy vélte, Észak-Korea "külföldi pénzügyi támogatást akar szerezni anélkül, hogy büszkesége és önbecsülése sérülne" - adta hírül az AsiaNews hírportál. Észak-Korea olyan helyzetben van, hogy mindenkit fenyegetésben akar tartani, mert képtelen gazdaságát felélénkíteni és megóvni magát attól, hogy a szakadék szélére kerüljön. Külföldi befektetőkre lenne szüksége, de nem akarja az önbecsülését elveszteni - fejtegette Peter Kang U-il csedzsui püspök, aki felszólított minden koreait, hogy imádkozzon a félsziget békéjéért.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!