Nagyvilág

2013.04.05. 17:09

EU-büdzsé - A szlovákok fele szerint meg kell változtatni az EU keretköltségvetését

Pozsony, 2012. április 5., péntek (MTI) - A szlovák lakosság 49 százaléka azon a véleményen van, hogy az Európai Parlamentnek (EP) csak akkor szabad elfogadnia az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetését, ha azt az EP tervezetét javaslatainak megfelelően módosítják.

Pozsony, 2012. április 5., péntek (MTI) - A szlovák lakosság 49 százaléka azon a véleményen van, hogy az Európai Parlamentnek (EP) csak akkor szabad elfogadnia az Európai Unió következő hétéves keretköltségvetését, ha azt az EP tervezetét javaslatainak megfelelően módosítják.

A témáról az EP szlovákiai információs irodája készített közvélemény-kutatást, ennek eredményeit az irodát vezető Robert Hajsel ismertette Pozsonyban pénteken. A felmérést azzal összefüggésben készítették, hogy az EP februárban nem fogadta el azt a költségvetési tervezetet, amelyet a tagországok állam- és kormányfői (Európai Tanács) terjesztettek elő a 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozóan.

A Szlovákiában megkérdezettek csaknem egyharmada (29 százalék) annak a véleményének adott hangot, miszerint olyan irányban kellene bővíteni az EP jogköreit, hogy az uniós képviselőtestület változtatni tudjon a költségvetés egyes tételein. A válaszadók 17 százaléka ellenben azt a véleményt vallotta, hogy az EP-nek nem kellene döntésjoggal rendelkeznie ebben a kérdésben. A megkérdezettek legnagyobb része (32 százalék) az EP jelenlegi jogköreinek megőrzését tartja a követendő iránynak.

A kutatás során megkérdezettek legnagyobb hányada (40 százalék) úgy vélekedett, hogy az EU leendő költségvetésének legnagyobb részét a foglalkoztatáspolitikára kellene fordítani. A válaszadók mintegy 32 százaléka ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy a legnagyobb összegnek az egyes tagországok és régiók között tapasztalható különbségek felszámolására, vagyis az unió a kohéziós politikájára kellene jutnia. A mezőgazdaság támogatását a megkérdezettek 13 százaléka, a kutatást és tudományt pedig csupán 5 százaléka helyezte az első helyre.

A megkérdezettek fele azt a felvetést is támogatásra érdemesnek találta, miszerint a jövőben az EU-nak saját költségvetési forrásokat kellene létrehoznia. Ilyen lehetőségként eddig a banki tranzakciók megadóztatása, valamint az egyes tagállamok GDP-arányos hozzájárulásának növelése merült fel.

A hétéves keretköltségvetésről február elején született megállapodás az uniós tagországok állam- és kormányfők brüsszeli tanácskozásán. Az Európai Parlament azonban csak számos bizottsági vita után júniusban fogadhatja el a büdzsét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!