Nagyvilág

2013.04.30. 11:01

A reformokhoz pénzre van szüksége a Letta-kormánynak az olasz sajtó szerint

Róma, 2013. április 30., kedd (MTI) - Ambiciózusnak, konkrétnak, de költségesnek tartják az olasz újságok az Enrico Letta új olasz kormányfő által a parlamentben vázolt olasz kormányprogramot.

Róma, 2013. április 30., kedd (MTI) - Ambiciózusnak, konkrétnak, de költségesnek tartják az olasz újságok az Enrico Letta új olasz kormányfő által a parlamentben vázolt olasz kormányprogramot.

Ambiciózusnak és óvatosnak nevezte Letta programját a Corriere della Sera. A konzervatív napilap úgy vélte, az új római kormánnyal húsz évi harc zárult le az olasz bal- és jobbközép között, amelyeket a Corriere szerint a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) egyesített.

A Corriere Umberto Bossit az Északi Liga volt vezérét idézte, aki az alsóházi szavazáson tartózkodó pártjából egyedül voksolt nemmel: "Letta álombeszédet mondott... Mindenkinek igazat adott anélkül, hogy egyszer is megmondta volna, honnan szerez pénzt".

A jobbközép Il Foglio című lap szerint a Letta-kormány feltámasztotta a régi Kereszténydemokrata Pártot (DC). Ez a kormány akár két hónapig, akár kétezer évig is tarthat, mivel mindenkinek a kedvében jár: a balközép Demokrata Párt (PD) nem hullott darabokra, Silvio Berlusconi a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke visszaszerezte népszerűségét, az Északi Liga most az egyszer kiabálás helyett tartózkodott, és még a kormány ellen szavazó M5S és a Baloldal Környezet Szabadság (Sel) is konstruktív ellenzéket ígért.

A balközép La Repubblica is úgy látja, az új kormánnyal a februári választásokon harmadiknak befutó PdL legitimitást kapott, a balközép pedig akarata szerint kormányra került. Egyedül a Berlusconi képviselte "anomáliát" nem sikerült felszámolni: Berlusconi a tervezett reformokat kidolgozó alkotmányozó bizottság elnöke lehet.

A napilap hozzátette, a Letta vázolta gazdasági programhoz 10 milliárd euró kell, ezért az EU az eddig a Mario Monti képviselte szigorú olasz gazdaságpolitika enyhítésétől tart. Ezért indul Letta kedden európai villámkörútra, amelynek során a La Repubblica szerint két év haladékot kér az olasz költségvetési hiány lefaragásához.

Azonnali 15 milliárdba kerülnek a Letta-reformok - írta az IlSole24Ore. A gazdasági napilap szerint az ingatlanadónak a kormány által bejelentett felfüggesztése nem meghatározó. Az újság úgy értékelte, Letta kormánya 18 hónapnál tovább is hatalmon maradhat. A kormányfő ugyan nem beszélt költségcsökkentésről és liberalizációról sem, konkrétumokkal teli programja mégis tetszett a piacoknak. A milánói tőzsdeindex 2 százalékkal emelkedett hétfőn.

Szép ígéretek, amelyeknek valóra váltásához sok pénzre lesz szükség - hangoztatta a torinói La Stampa című lap.

A Berlusconi család birtokolta Il Giornale szerint a programot Letta olvasta fel, de az olyan volt, mintha a PdL választási programját ismertette volna.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!