Nagyvilág

2013.03.07. 17:17

Vitatott népszavazás kezdődött olimpiai pályázatról és közszolgáltatásokról Bécsben

Bécs, 2013. március 7., csütörtök (MTI) - Vitáktól övezve kezdődött meg Bécsben csütörtökön az a helyi népszavazás, amelyen többek között olimpiai pályázatról és a parkolási díjak szabályozásáról kérdezik meg a lakosságot.

Bécs, 2013. március 7., csütörtök (MTI) - Vitáktól övezve kezdődött meg Bécsben csütörtökön az a helyi népszavazás, amelyen többek között olimpiai pályázatról és a parkolási díjak szabályozásáról kérdezik meg a lakosságot.

Az utóbbi három éven belül a második népszavazás az osztrák fővárosban, amely egyben a kilenc osztrák tartomány egyike is. A népszavazás véleménynyilvánító jellegű, az eredmény nem köti az önkormányzat kezét.

A kérdések között szerepel, hogy törekedjen-e a város a 2028-as nyári olimpia rendezési jogának elnyerésére, hogy központosítsák-e a parkolási övezetek szabályozását, és hogy védeni kell-e a privatizációtól a városi közműveket.

Nem csak a feltett kérdésekről, de a referendum szükségességéről is erősen megoszlanak azonban a vélemények.

A népszavazás kiírására eredetileg azért került volna sor, mert a parkolási övezetek szabályozásának kérdésében a városvezetés két pártja nem ért egyet egymással. A Zöldek a központosítás - egyúttal a fizetőparkoló övezetek kiterjesztése - mellett vannak, míg a szociáldemokraták (SPÖ) a kerületeknél hagynák a szabályozás jogát. A fizetőövezet kiterjesztéséről viszont éppen az elmúlt hónapokban tartottak több kerületben is népszavazást, ami gyakorlatilag egyelőre kizárja az újraszabályozást.

Az ellenzék - a konzervatív Osztrák Néppárt és a populista, szélsőjobbhoz közeli Osztrák Szabadságpárt - úgy látja, hogy a Városháza csupán politikai hangulatkeltésből bocsátja népszavazásra a közművek privatizációját, s "hisztériát kelt", mivel valójában egy pártnak sem áll szándékában ilyen lépés.

Az SPÖ az Európai Bizottság által javasolt új vízszolgáltatási irányelvre hivatkozva azt állította, hogy az Európai Unió részéről egyre nagyobb nyomás nehezedik a privatizáció érdekében a tagállamokra. Michel Barnier belső piaci biztos később a Die Zeit című német lapnak nyilatkozva cáfolta, hogy a bizottság privatizációpárti volna, azt viszont elismerte, hogy nem volt teljesen egyértelmű a testület kommunikációja.

Ausztriában eddig csak téli olimpiákat rendeztek: 1964-ben és 1976-ban is a tiroli Innsbruck volt a téli ötkarikás játékok házigazdája. Egy nyári olimpia megrendezéséhez Bécsnek számos új sportlétesítményt és egy olimpiai falut is fel kell építenie.

Legutóbb a 2010-es önkormányzati választás előtt fél évvel járulhattak az urnákhoz a bécsiek. Akkor olyan témákban mondhattak véleményt, mint hogy közlekedjen-e éjszaka is a metró, kötelező legyen-e a harci kutyák gazdáinak "kutyajogosítványt" tenniük és hogy újra legyenek-e hagyományos házmesterek a bérházakban.

Szombat estig adhatják le szavazataikat a választópolgárok, az eredményt kedden teszik közzé.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!