Nagyvilág

2013.03.22. 16:35

Új pápa - Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált diplomatákat fogadta

Vatikánváros, 2013. március 22., péntek (MTI) - A Szentszéknél akkreditált diplomáciai testület tagjait fogadta pénteken a Vatikánban Ferenc pápa, aki beszédében a szegénység elleni küzdelem jelentőségét hangsúlyozta.

Vatikánváros, 2013. március 22., péntek (MTI) - A Szentszéknél akkreditált diplomáciai testület tagjait fogadta pénteken a Vatikánban Ferenc pápa, aki beszédében a szegénység elleni küzdelem jelentőségét hangsúlyozta.

A világban "még oly sok szegény" segítését nevezte szolgálata céljának Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált 180 ország diplomáciai képviselőit fogadva. "Veletek átölelem a világot!" - szólt a diplomatákhoz.

A pápa elmondta, azért választotta a Ferenc nevet, mivel Assisi Szent Ferenc Itálián és Európán kívül is ismert a "keresztény vallást nem gyakorlók között is".

Szent Ferenc ezenkívül a szegények iránti szeretet jelképe, és szegénység ma "a gazdagnak tartott országokban is van, ahol a lelki szegénység is nagy" - hangoztatta az egyházfő.

Szent Ferenc érdemének nevezte a béke építését is, amelyet "a vallások közötti párbeszéd is segíthet".

A pápa azon reményét fejezte ki, hogy a diplomácia képes "hidat építeni" emberek és nemzetek között. Hangsúlyozta, hogy neki a kettős olasz-argentin származása is segítséget nyújt a hídépítésben.

Az egyházfő köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek nincsenek ugyan diplomáciai viszonyban a Vatikánnal, mégis képviseltették magukat a keddi beiktatási szertartáson, vagy írásban üdvözölték őt. "Remélem, hogy mindenkivel sikerül diplomáciai kapcsolatot létesíteni" - mondta a pápa, aki a nemzetközi diplomácia feladatai között nevezte meg a környezet védelmét is. "Meg kell tanulnunk szeretni Földünket, e nélkül nehézzé válik az utunk" - fogalmazott.

A találkozón az egyházfő egyenként köszöntötte a diplomatákat, közöttük Győriványi Gábor magyar nagykövetet. "Azt kérte, hogy a magyarok is imádkozzanak pápasága sikeréért!" - számolt be a fogadásról Győriványi az MTI-nek.

A szentszéki nagykövet elmondta: rövid beszélgetésük során felhívta a pápa figyelmét arra, hogy az Európai Unió szegény régióit elsősorban a volt kommunista országok alkotják. Magyarországon az egyház segít a szegényeken, és a kormány is az összes "lehetséges eszközzel támogatja a szegénység elleni küzdelmet és a karitatív munkát" - hangsúlyozta Győriványi.

Az olasz sajtó kiemelte, hogy Ferenc pápa volt az első, aki olasz nyelven és alig tízperces beszédet tartott, elődeivel szemben, akik hosszan és mindig franciául szóltak a diplomatákhoz. Ferenc pápa trónus helyett egy egyszerű széken ült. A péntek reggel a Szent Márta-házban tartott misére a pápa meghívta a vatikáni szálláshely körül dolgozó kertészeket és köztisztasági munkásokat.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!