Nagyvilág

2013.03.08. 13:18

Szíria - Lavrov a BBC-nek: Moszkva nem szólítja fel távozásra Aszadot

London, 2013. március 8., péntek (MTI) - "Abszolút semmi esély" nincs arra, hogy Moszkva távozásra szólítsa fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt - mondta a BBC-nek Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

London, 2013. március 8., péntek (MTI) - "Abszolút semmi esély" nincs arra, hogy Moszkva távozásra szólítsa fel Bassár el-Aszad szíriai elnököt - mondta a BBC-nek Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Lavrov, aki jövő heti londoni tárgyalásai előtt nyilatkozott a brit közszolgálati televízió hírcsatornájának, a pénteken sugárzott interjúban úgy fogalmazott, hogy Oroszország nem vállal részt a szíriai "rendszerváltási játszmában".

"Nem a mi dolgunk eldönteni, hogy ki vezesse Szíriát, erről a szíriaiaknak kell dönteniük" - tette hozzá.

Lavrov szerint az orosz kormány elvből ellenez mindenféle beavatkozást más országok belső konfliktusaiba.

Kijelentette ugyanakkor, hogy ha a külső hatalmak, köztük Nagy-Britannia és Oroszország nem cselekszik összehangoltan, annak a szíriai vérontás folytatódása lehet a következménye. Az orosz külügyminiszter szerint a szíriai szembenálló felekkel tudatni kell, hogy a nemzetközi közösség nem akar katonai beavatkozást, és azt szeretné, ha érdemi tárgyalási folyamat kezdődnék az ellenzéki koalíció és a szíriai kormány között.

Nagy-Britannia mindazonáltal ennél aktívabb szerepre törekszik a szír ellenzék támogatásában. William Hague brit külügyminiszter a héten a londoni parlamentben bejelentette, hogy a brit kormány páncélozott járművekkel, védőöltözettel, távközlési eszközökkel és járványmegelőző felszerelésekkel látja el az ellenzéki erőket, "életmentési céllal". Hague hangsúlyozta, hogy nem támadó jellegű katonai felszerelésekről van szó; szavai szerint London "szükséges, arányos és törvényes" lépéseket tesz a Szíriában kialakult, "szélsőséges emberi szenvedést" okozó helyzetre válaszul.

A brit külügyminiszter korábbi nyilatkozataiban sem utalt egyértelműen katonai beavatkozási szándékra, de többször is úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia "nem zár ki semmilyen opciót" a szíriai polgári lakosság életének védelme érdekében, ha folytatódik az erőszak. A szíriai helyzetről nemrégiben tett alsóházi helyzetértékelésében Hague kijelentette: "erőteljes jelzést" kell küldeni Aszadnak arról, hogy "minden lehetőség nyitva áll".

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!