Nagyvilág

2013.03.12. 15:07

OGY - Sztáray: rendkívüli mértékben megnövekedett Törökország stratégiai szerepe

Budapest, 2013. március 12., kedd (MTI) - Rendkívüli mértékben megnövekedett Törökország stratégiai szerepe az elmúlt tíz évben, bár továbbra is vannak konfliktusai egyes térségbeli országokkal - mondta Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén, amelynek egy része - kérésére - zárt ajtók mögött zajlott.

Budapest, 2013. március 12., kedd (MTI) - Rendkívüli mértékben megnövekedett Törökország stratégiai szerepe az elmúlt tíz évben, bár továbbra is vannak konfliktusai egyes térségbeli országokkal - mondta Sztáray Péter, a Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén, amelynek egy része - kérésére - zárt ajtók mögött zajlott.

A helyettes államtitkár kiemelte, az elmúlt tíz évben paradigmaváltás következett be a török bel- és külpolitikában: az erős kormánypárt vezetésével az ország megváltoztattatta nemzetközi szerepét és komoly belpolitikai reformokba fogott. Ugyanakkor megtartotta atlantista elköteleződését, a NATO-tagság továbbra is fontos számára, és sokkal aktívabb, kezdeményezőbb lett a nemzetközi közösségben - tette hozzá.

Hangsúlyozta, mindehhez társul Törökország hatalmas gazdasági növekedése, a térségében ugyanis ez az egyik legsikeresebb ország. Harminc év alatt van az átlagéletkor, 75 milliós a lakossága, versenyképes iparágakat fejleszt és nagy hadsereggel rendelkezik - sorolta a kedvező tényezőket. Hozzátette: úgy tűnik, Ankara komoly középhatalmi pozíciót célzott meg a nemzetközi közösségben.

Rámutatott, míg az ország a nyugati elkötelezettséget megtartja, erős hangsúlyt fektet a térségbeli országokkal ápolt kapcsolatok szorosabbra fűzésére is. Az utóbbi időben azonban - egyebek mellett az arab tavasz eseményei miatt - több ország irányában megromlottak a kétoldalú kapcsolatok - utalt a szíriai, az iraki és az iráni helyzetre, megjegyezve: a külpolitikai nyitás komoly nehézségekbe ütközött.

Mint mondta, Izraellel korábban stratégiai partnerség kötötte össze az országot, de ez megbomlott az elmúlt években. Pedig ez a szoros kapcsolat a közel-keleti biztonság egyik alapköve volt, és nem valószínű, hogy a közeljövőben áttörés következik be a török-izraeli viszonyban - vélekedett.

Arra is kitért, hogy a szíriai konfliktus nagy terhet ró Törökországra anyagi és biztonságpolitikai szempontból is, hiszen rengeteg menekült érkezett onnan, és a határon rendszeresek az incidensek. Ankara eleinte még igyekezett meggyőzni a szíriai rezsimet, hogy vezessen be reformokat, de mivel ez nem történt meg, elfordult a kormánytól és ma már az ellenzéket támogatja - emlékeztetett.

Az iráni helyzetről azt mondta, hogy Törökország ebben az esetben is sokáig egyfajta hídszerepre törekedett, de a kapcsolatok mára "lehűltek", és a török közvetítői szerep "megfeneklett".

A Nyugat-Balkánon viszont sikereket ért el Törökország, egyre növekszik a gazdasági jelenléte, márpedig a stabilitás szempontjából fontos, hogy működő gazdaságok legyenek a térségben - fogalmazott Sztáray Péter.

Megjegyezte, Törökország kapcsolatai Oroszország felé kiegyensúlyozattak, a két ország között komoly az együttműködés az energiapolitikában.

Kiemelte, az ország a NATO-ban komoly hozzájárulást nyújtó szövetséges. Az Egyesült Államok továbbra is fontos partnere, és Washingtonnak is fontos az ország a földrajzi elhelyezkedése miatt.

Sztáray Péter beszámolt arról is, hogy az EU vonatkozásában hangsúlyeltolódás történt: Törökország megerősödött gazdaság és külpolitikai szerepe és az, hogy nem volt érdemi előrelépés az elmúlt években az uniós kapcsolatokban, megváltoztatta a hozzáállását az integráció kérdéséhez. Ankara kinyilvánította, hogy érdeke az integráció, de nem bármi áron törekszik rá, és szerinte az EU-nak is érdekében állna Törökország befogadása - idézte fel. Hozzáfűzte: Magyarország támogatja az ország csatlakozását.

A helyettes államtitkár beszámolója után a bizottság tagjai kérdéseket tettek fel elsősorban Törökország gazdasági fejlődéséről, a magyar-török együttműködési lehetőségekről, Törökország külkapcsolatairól és a szíriai helyzetről, de ezek megválaszolására Sztáray Péter kérésére a bizottság elnöke zárt ülést rendelt el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!