Nagyvilág

2013.03.04. 11:09

Izvesztyija: Ukrajna csatlakozhat az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz

Moszkva, 2013. március 4.,hétfő (MTI) - Viktor Janukovics engedményt kap a földgáz árából, cserébe az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós tagságért - közölte hétfőn az Izvesztyija című orosz napilap Kremlhez közeli forrásokra hivatkozva.

Moszkva, 2013. március 4.,hétfő (MTI) - Viktor Janukovics engedményt kap a földgáz árából, cserébe az orosz-fehérorosz-kazah vámuniós tagságért - közölte hétfőn az Izvesztyija című orosz napilap Kremlhez közeli forrásokra hivatkozva.

"Oroszországnak előnyös lenne, ha Kijev belépne a vámunióba. Ennek érdekében Moszkva kész felülvizsgálni gázpolitikáját, az energiahordozó árának csökkentésével, vagy az ukrán adósság egy részének elengedésével" - nyilatkozta név nélkül egy az orosz és az ukrán államfő tárgyalási terveit ismerő személy az orosz lapnak.

A hatalomhoz közeli újság forrása szerint Viktor Janukovics és Vlagyimir Putyin kötetlen találkozóján valószínűleg szóba kerül a bebörtönzött Julija Timosenko helyzete. A Kreml továbbra is úgy véli, hogy a volt ukrán kormányfő büntetése meglehetősen szigorú.

A munkalátogatás során nem írnak alá semmilyen dokumentumot - tudta meg az Izvesztyija Dmitrij Peszkovtól, az orosz államfő szóvivőjétől.

Vjacseszlav Nyikonov, a duma külügyi bizottságának kormánypárti első elnökhelyettese szerint azonban Ukrajna még a gázár csökkentése esetén sem csatlakozik az orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz.

Szergej Markov szakértő, a moszkvai Plehanov Közgazdasági Egyetem rektorhelyettese 90 százalékig biztosnak tartja, hogy Ukrajna belép a hármas vámszövetségbe. Szerinte ha a Viktor Janukovics vezette ország csatlakozik a szerveződéshez, akkor a politikus két választási ígéretét teljesíti: a gazdaság fejlesztését és szövetség létesítését Oroszországgal. Ha nem teszi meg, akkor leválthatják és a helyébe egy oroszellenes ellenzéki politikus léphet. A következő oroszbarát politikus pedig megvalósítja a vámunióhoz csatlakozással kapcsolatos terveket.

Az Izvesztyija megjegyzi: ha a Kreml arra kényszeríti Ukrajnát, hogy fizesse ki a Gazpromnak azt a hétmilliárd dolláros kártérítést, amelyet az orosz állami gázóriás egy 2012-es szerződés alapján követel Kijevtől, akkor az ukrán államfő kilátásba helyezheti a krími Szevasztopolban állomásozó orosz hadiflotta tartózkodását 2042-ig meghosszabbító harkovi szerződés felülvizsgálatát.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!