Nagyvilág

2013.03.08. 18:54

Ifjúsági taxicsekkekkel a diszkóbalesetek ellen Burgenlandban

Bécs, 2013. március 8., péntek (MTI) - Egyre több burgenlandi település csatlakozik a helyi gazdasági kamara ifjúsági taxicsekk programjához, amelynek az egyik fő célja az, hogy megelőzzék az úgynevezett diszkóbaleseteket.

Bécs, 2013. március 8., péntek (MTI) - Egyre több burgenlandi település csatlakozik a helyi gazdasági kamara ifjúsági taxicsekk programjához, amelynek az egyik fő célja az, hogy megelőzzék az úgynevezett diszkóbaleseteket.

Eddig hetven település csatlakozott a Jugendtaxi programhoz - mondta el az MTI-nek Harald Schermann, a tartományi gazdasági kamara szóvivője.

Az öt euró értékű utalványokat a kamara állítja ki és a települési önkormányzatok terjesztik. A települések anyagilag is támogatják a programot, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ingyen vagy fél áron - vagyis két és fél euróért - szerezhető be az utalvány, fejenként meghatározott számban. A taxisoknál beváltott csekkeket a kamara összegyűjti, és azok ellenértékét - illetve ha ötven százalékos térítést vállalt az önkormányzat, akkor annak a felét - megkapja a településtől.

"Célunk a mobilitás javítása volt, ugyanis itt vidéken nem olyan fejlett a tömegközlekedés, főként hétvégén és az esti-éjszakai órákban nem" - fejtette ki a szóvivő. "A fiatalok számára biztonságos és rugalmas közlekedést szeretnénk biztosítani, ha például szórakozóhelyre mennek vagy onnan jönnek. Természetesen a taxivállalatok számára is előnyös a kezdeményezés, mert így új ügyfelekhez juthatnak" - tette hozzá.

Mint a szóvivő elmondta, a program még 2007-ben indult. Eleinte inkább visszafogott volt az érdeklődés, de az elmúlt két évben ugrásszerűen megnőtt, 30-ról hetvenre gyarapodott a részt vevő községek száma. Eddig összesen százezer utalványt váltottak be a fiatalok a mintegy százötven burgenlandi taxis vállalkozónál.

Harald Schermann büszkén tette hozzá, hogy helyi, burgenlandi kezdeményezésről van szó, ami egyedülálló Ausztriában. Az ötletnek az ország határain túl is híre ment: Németországból érkezett egy küldöttség a kamarához, hogy tanulmányozza a programot.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!