Nagyvilág

2013.03.04. 16:50

"Demokratikus választásokat" követelnek egy dél-kínai faluban

Sanghaj, 2013. március 4., hétfő (MTI) - "Demokratikus választásokat" követelnek egy dél-kínai falu lakói, miután fény derült a helyi párttitkár kétes földügyleteire.

Sanghaj, 2013. március 4., hétfő (MTI) - "Demokratikus választásokat" követelnek egy dél-kínai falu lakói, miután fény derült a helyi párttitkár kétes földügyleteire.

A South China Morning Post és a The Standard című hongkongi lapok beszámolója szerint a háromezer lakosú Sangpu településről van szó. Hasonló eset történt 15 hónappal korábban a 100 kilométerre fekvő szintén Kuangtung tartománybeli Vukan faluban.

Sangpuban a helyi pártvezér és egy ingatlanfejlesztő - a lakosok és a farmerek megkérdezése nélkül, aláírások hamisításával - rizsföldek ipari zónává alakításáról döntött.

A döntés ellen a helyiek elkezdtek tüntetni, s annak elfojtására a falu vezetése falun kívülieket bérelt fel, akikkel végül egy héttel ezelőtt erőszakos összecsapásokra került sor. A falubeliek elmondása szerint több tucat ismeretlen támadt rájuk, volt akinél kés, fegyver is volt.

A falubelieket jelenleg 40 rendőr "őrzi", vagyis nem engedi ki az embereket a faluból, a lakosok pedig nem engedik be a hivatalnokokat - éppen úgy, ahogyan az Vukanban történt 2011 végén.

A helyiek paravánokat és táblákat teleírva követelnek demokratikus helyi választásokat: azt akarják elérni, hogy a mostanihoz hasonló, akaratukon kívüli földkisajátítás ne forduljon elő a jövőben, s olyan vezetése legyen a településnek, amely az ott lakók jogait képviseli.

A konfliktus rendezése a következő napokban nem várható, kedden kezdődik ugyanis a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés éves ülésszaka, ez alatt - a stabilitást és a rendet fenntartandó - a döntéshozók kerülni igyekeznek a feltűnést keltő ügyeket. A falubeliek attól tartanak, hogy az ülésszak végeztével a hatóságok erőszakkal törnek majd be Sangpuba - írja a South China Morning Post.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!