Nagyvilág

2013.03.04. 15:51

A konzoljáték halott

Még mindig az Xbox 360-at vagy a Ps3-at nyúzza? Alig várja az új generációt? Ne tegye, a fejlesztők már leálltak!

Még mindig az Xbox 360-at vagy a Ps3-at nyúzza? Alig várja az új generációt? Ne tegye, a fejlesztők már leálltak!Úgy tűnik a játékfejlesztők már temetik a platformot, pedig sok játékos csak most kezd igazán belelendülni. Egy hónap múlva esedékes egy nagy fejlesztői konferencia San Franciscoban, ennek apropóján kérdeztek meg 2500 szakembert a következő generációról és a lehetőségekről. Nos, a válaszok nem igazán tetszenek a Microsoftnak vagy a Sonynak.

Három egyszerű kérdést tettek fel: mire fejlesztett legutóbb, jelenleg és mire fogja a következőt. A helyzet az, hogy 58%-uk a mobilt jelölte meg következőnek, de 55% már most is azzal foglalkozik. PS3 fejlesztőnek mindössze 13% mondta magát, Xboxosnak pedig 13,2%. Sajnos a kézi konzolok sem teljesítenek jobban, főleg miután kiderült, hogy a mobilos játékpiac sokkal nagyobb (többet költünk letölthető mobilos játékokra mint a kézi konzolosokra). Természetesen még mindig ott van a PC. Erre még mindig 49% tervez fejleszteni, tehát ez az iparág nem halott.

Az indok nagyon egyszerű. A mobilos piacra sokkal kisebb befektetéssel lehet belépni és nincs annyi megkötés, valamint maga játék is jóval egyszerűbb, hiszen még nagyon távol áll a grafika attól, amit például egy Ps3 tud. A rohanó világban kevesebb idő jut a játékra is és sokkal hamarabb elővesszük a mobilunkat és játszunk egy (agyilag sem megterhelő) 1-2 perces pályán, mint hogy megvárjuk míg betölt a FIFA 13 és lejátszunk egy 2x6 perces meccset.

Ha ez még nem elég, akkor tegyük hozzá az Ouya érkezését, amit már párszor bejelentettek ugyan, de talán most végre betartják a szavukat. Ez egy Android alapú, ingyenes platform lenne, ami minden fejlesztő álma. Összefoglalva, ha nem lépnek valamit a nagy konzolgyártól, akkor inkább piacra se dobják a Ps4-et vagy az Xbox 760-at, mert nem lesz játék a boltok polcain. Azt pedig nagyon nem szeretnénk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!