Nagyvilág

2013.01.09. 08:09

Gabrielle Giffords a fegyvertartás szabályozásának szigorítása mellett kampányol

Washington, 2013. január 9., szerda (MTI) - Két évvel az ellene elkövetett merénylet után a férjével együtt kampányba kezdett a fegyvertartás egyesült államokbeli szabályozásának szigorításáért Gabrielle Giffords, volt demokrata képviselőnő.

Washington, 2013. január 9., szerda (MTI) - Két évvel az ellene elkövetett merénylet után a férjével együtt kampányba kezdett a fegyvertartás egyesült államokbeli szabályozásának szigorításáért Gabrielle Giffords, volt demokrata képviselőnő.Giffords és férje, Mark Kelly volt űrhajós Amerikaiak a Felelős Megoldásokért elnevezéssel politikai akcióbizottságot alapított és kedden közösen jegyzet cikket jelentett meg a USA Today című napilapban. Ebben a házaspár egyértelműen értésre adta, hogy célja az amerikai fegyverlobbi politikai befolyásának visszaszorítása és anyagi erejének ellensúlyozása.

Giffords két évvel ezelőtt, 2011. január 8-án fejlövést kapott egy, az arizonai Tucsonban elkövetett fegyveres támadásban, amelyben hat ember életét vesztette, és rajta kívül 12-en megsebesültek. A képviselőnő, akinek állapota jelentősen javult a súlyos trauma óta, tavaly januárban lemondott mandátumáról.

Giffords és Kelly a USA Todayben kedden megjelent írásban hangot adott meggyőződésének, hogy a fegyverlobbi, amely színleg a fegyvertulajdonosokat képviseli, voltaképpen egy ideológiai szélsőség érdekében lép fel. Mint hangsúlyozták, ez az érdekcsoport párbeszéd folytatása helyett a személyi szabadságjogok korlátozásaként állítja be a magánszemélyek fegyvertartására vonatkozó szabályozási kísérleteket és mindenkit politikai pusztulással fenyeget, aki nem ért egyet ortodox nézeteivel.

A szerzők rámutattak, hogy személy szerint támogatják az amerikai alkotmánynak a fegyvertartás szabadságára vonatkozó második kiegészítését és maguk is rendelkeznek fegyverrel, de olyan törvények megalkotására hívják fel a kongresszust, amelyek megkövetelik a tulajdonosoktól a felelősséget, és csökkentik a fegyveres erőszak előfordulásának valószínűségét.

Giffords és Kelly emlékeztetett rá, hogy a tusconi merénylet óta 11 alkalommal történt több áldozatot követelő fegyveres támadás az Egyesült Államokban. Legutóbb decemberben Newtownban 27 emberéletet követelt egy ámokfutás, az áldozatok közül 26-ot, köztük 20 kisgyereket egy iskolában lőttek le. A felelős fegyvertartás kikényszerítését követelő pár a múlt héten meglátogatta a connecticuti várost.

Közben keddre több mint 100 ezerre duzzadt azon petíció támogatóinak száma, amely azt kérvényezi a Fehér Háztól, hogy utasítsák ki az Egyesült Államokból Piers Morgant, a CNN brit műsorvezetőjét, a londoni Daily Mirror bulvárlap főszerkesztőjét, amiért az megtámadta a második amerikai alkotmány-kiegészítést. (Az amerikai elnök hivatalának válaszolnia kell azokra a beadványokra, amelyeket legalább 25 ezren aláírtak.)

Morgan "bűne" az, hogy - egyebek között az Amerikában fegyveres erőszakos cselekmények okozta évi 11 ezer halálesetre hivatkozva - azt javasolta a newtowni vérengzés után, hogy az Egyesült Államokban szigorítsák meg a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, és tiltsák meg a magánszemélyeknek katonai fegyverek birtoklását.

Morgan hétfő este vendégül hívta meg műsorába a kiutasítására vonatkozó petíció szerzőjét, Alex Jones műsorvezetőt. "1776 újra kezdődik, ha megpróbálják elvenni a lőfegyvereinket!" - ordította Morgan arcába Jones, a britek elleni amerikai függetlenségi háborúra utalva. (Az, hogy kifakadása őszinte volt-e, vagy előre kitervelt médiacirkusz, kedden az egyik legnépszerűbb téma volt a közösségi portálokon.)

Jones megpróbálta belefojtani a szót Morganbe, amikor a műsorvezető arról beszélt, hogy Nagy-Britanniában, amelynek lakossága mintegy egyötöde az Egyesült Államokénak, évente mindössze 35-en esnek áldozatául fegyveres erőszaknak.

Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!