Nagyvilág

2012.12.18. 10:46

Japán választások - Jogászok az eredmények megsemmisítését kezdeményezik

Tokió, 2012. december 18., kedd (MTI) - Jogászok két csoportja is pert indított a japán állam ellen, azt követelve a bíróságtól, hogy semmisítse meg a vasárnapi képviselőházi választások eredményét a választási rendszer alkotmányellenessége miatt - jelentette kedden a japán sajtó.

Tokió, 2012. december 18., kedd (MTI) - Jogászok két csoportja is pert indított a japán állam ellen, azt követelve a bíróságtól, hogy semmisítse meg a vasárnapi képviselőházi választások eredményét a választási rendszer alkotmányellenessége miatt - jelentette kedden a japán sajtó.A képviselők "úgy hoznának törvényeket, hogy nincs legitimációjuk az államhatalom gyakorlására és a miniszterelnök megválasztására. Ennek az agyrémnek minél hamarabb véget kell vetni" - nyilatkozta a Kyodo hírügynökségnek Maszunaga Hidetosi ügyvéd, az egyik felperes.

A perek előzménye, hogy a japán legfelsőbb bíróság korábbi ítéleteiben a 2009-es alsóházi és a 2010-es részleges felsőházi választásokat is alkotmányellenesnek minősítette a választókörzetek méretei közötti eltérések miatt. Ennek ellenére egyik voksolás eredményét sem érvénytelenítette, csupán az alkotmányellenes helyzet felszámolására szólította fel a törvényhozást.

Habár a parlament novemberben elfogadta a választási körzetek módosítására vonatkozó törvényt, az nem lépett életbe a mostani voksolás időpontjáig.

A vasárnapi szavazáson így Kócsi hármas körzetében 204 ezer, míg Csiba négyes körhetében 495 ezer szavazat kellett egy parlamenti mandátum megszerzéséhez, ami 2,43-szoros különbség. Az előző, alkotmányellenesnek nyilvánított voksoláson 2,3-szoros volt a legnagyobb eltérés.

A pereket kezdeményező jogászok egyik csoportja 14 felsőbíróságon is beadta keresetét, amelyben összesen 27 választási körzet eredményeinek eltörlését kérik. A másik felperesi csoport Hirosimában két választókörzet eredményét akarja semmissé nyilváníttatni, és további pereket is fontolgat.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!