Nagyvilág

2012.12.07. 12:56

Az olasz sajtó szerint Berlusconi jön, Monti megy

Róma, 2012. december 7., péntek (MTI) - Jelentős belpolitikai felfordulást okozott Olaszországban Silvio Berlusconi visszatérésének bejelentése, ami egyértelműen a Monti-kormány idő előtti végét jelenti - vélte a pénteki olasz sajtó.

Róma, 2012. december 7., péntek (MTI) - Jelentős belpolitikai felfordulást okozott Olaszországban Silvio Berlusconi visszatérésének bejelentése, ami egyértelműen a Monti-kormány idő előtti végét jelenti - vélte a pénteki olasz sajtó.Hivatalos bejelentés, azaz a Berlusconi által az olaszokhoz intézett szokásos videoüzenet még nem volt, így az olasz lapok azt találgatják, mikor fog "a Lovag személyesen is megszólalni".

A sajtó azt biztosra veszi, hogy a kommunikációban és a politikában is tapasztalt Berlusconi - szokása szerint - látványosan fogja bejelenteni, hogy 76 évesen hatodszorra is a jobbközép miniszterelnök-jelöltje lesz. Pártja, a Szabadság Népe (PdL) minden korábbi ígéret ellenére nem tart előválasztást.

Berlusconi és főleg a PdL stratégiájáról Angelino Alfano PdL-főtitkár pénteken egyeztet Giorgio Napolitano államfővel. Sajtóértesülések szerint Alfano azt erősíti meg, hogy a PdL még megszavazza a költségvetést, és utána az Északi Ligával megbuktatja a Monti-kormányt.

Vigyázat, "a világ ránk figyel"! - írta a Corriere della Sera. A konzervatív napilap úgy vélte, hogy Berlusconi "populista sodrása", a Monti-kormány, Európa és az euró elleni jelszavai ismét pénzügyi spekulációknak teszik ki Olaszországot. A lap szerint Berlusconi visszatérése megkeverte az olasz belpolitikai kártyákat, és megingatta a már választási győzelemről álmodó balközép Demokrata Párt (PD) önbizalmát. Az újság szerint a parlamenti választások március 10-én lesznek. A tét nem csak az, ki nyeri a választásokat: "Berlusconi visszatérésével és Monti távozásával nincs már idő a választási reformra, a jelenlegi voksolási rendszerrel a PdL tudja, hogy kormányalakítás nélkül is megtarthatja magának a szenátust".

"Pisztolyt tartott a kormány fejéhez, és ismét ellenségért kiállt. Ez Berlusconi taktikája 94 óta, az egyetlen politizálási mód, amelyet ismer" - írta a baloldali La Repubblica.

"Monti ki van rúgva" - szólt a Berlusconi család birtokolta Il Giornale. Az újság hangsúlyozta, hogy a Berlusconi eltemetéséről szóló hírek ellenére "Silvio visszatért, és még mindig félnek tőle". "Isten veled Monti. Berlusconi miatt lettél kormányfő, és most Berlusconi állít félre" - hangoztatta a Libero című lap.

"Berlusconi visszatért, kirobbant a káosz" - vélte az Il Fatto Quotidiano című újság.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Címkék#Berlusconi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!