Nagyvilág

2012.11.14. 17:45

EU-büdzsé - Kompromisszumot sürget Németország és Lengyelország

Berlin, 2012. november 14., szerda (MTI) - Kompromisszumos megoldást akar elérni az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetésének ügyében Németország és Lengyelország - mondta a német és a lengyel kormányfő szerdán Berlinben.

Berlin, 2012. november 14., szerda (MTI) - Kompromisszumos megoldást akar elérni az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetésének ügyében Németország és Lengyelország - mondta a német és a lengyel kormányfő szerdán Berlinben.Angela Merkel német kancellár a német-lengyel kormánykonzultációt követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: azzal a határozott szándékkal utazik a jövő héten a brüsszeli uniós csúcstalálkozóra, hogy megállapodást érjenek el a következő hétéves időszak költségvetéséről.

Donald Tusk lengyel kormányfő úgy vélte: Európának gyors és értelmes kompromisszumra van szüksége, ezért a tagországoknak a különbségek ellenére is megállapodásra kell törekedniük. A 15 országot összefogó kohézió barátai csoport előző napi brüsszeli értekezletére utalva kiemelte: egyensúlyba kell hozni az uniós források hatékonyabb felhasználására vonatkozó, főként német részről szorgalmazott törekvést a kohéziós támogatások megvédésének igényével, mert a kohéziós politika a gazdasági növekedés ösztönzésének és a foglalkoztatás bővítésnek legfontosabb eszköze az uniós politikában.

A brüsszeli csúcson nem lesz egyszerű megállapodásra jutni, a német-lengyel kormánykonzultációk története azonban óvatos optimizmusra ad okot, hiszen az együttműködés során a nézeteltérések dacára mindig sikerült kompromisszumot találni - mondta a lengyel kormányfő.

Angela Merkel kifejtette: mivel Németország nettó befizető, azt is lehetne gondolni, hogy nem feltétlenül érdeke a megállapodás, ugyanakkor az új tartományok - a volt NDK területei - továbbra is részesülnek egyebek között a strukturális költségvetési alapok forrásaiból. Németország azonban nem csak ezért törekszik a megállapodásra a büdzsé ügyében, hanem azért is, mert valamennyi tagállamnak ez a jó, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben - tette hozzá.

A német kancellár és a lengyel miniszterelnök egyaránt méltatta a két ország közti kapcsolatokat. Kiemelték, hogy jószomszédi viszonyt ápolnak és alig vannak vitás kérdéseik. A kormánykonzultáció alkalmából a két kabinet miniszterei egy sor kétoldalú megállapodást írtak alá. A szerdai közös értekezlet volt a 12. kormánykonzultáció az intézmény 1997-es létrejötte óta.

MTI

Címkék#EU-büdzsé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!