Nagyvilág

2012.11.21. 15:16

EU-büdzsé - Angela Merkel: újabb csúcstalálkozó lehet 2013 elején

Berlin, 2012. november 21., szerda (MTI) - Nem biztos, hogy sikerül megállapodni az Európai Unió következő hétéves költségvetési keretéről (MFF) az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő találkozóján, és ha nem lesz egyezség, akkor 2013 elején újabb csúcstalálkozót kell tartani - vélte a német kancellár.

Berlin, 2012. november 21., szerda (MTI) - Nem biztos, hogy sikerül megállapodni az Európai Unió következő hétéves költségvetési keretéről (MFF) az uniós állam- és kormányfők csütörtökön kezdődő találkozóján, és ha nem lesz egyezség, akkor 2013 elején újabb csúcstalálkozót kell tartani - vélte a német kancellár.Angela Merkel szerdán a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában elmondott beszédében hangsúlyozta: Németország legkésőbb 2012 végéig megállapodást akar elérni a 2014-2020-as közös költségvetésről. A gyors megállapodás azért fontos, mert az államháztartási konszolidáció terhe alatt számos tagország kizárólag az uniós forrásokból tud beruházásokat végrehajtani, és a projektek tervezését időben el kell kezdeni.

Merkel szerdán jelezte először, hogy kétségei vannak a csütörtök este kezdődő uniós csúcs sikerét illetően. "Nem tudom, hogy eljutunk-e a konkrét megállapodásig" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Németország a megegyezést pártolja, "de ha szükséges, akkor a következő év elején újabb csúcstalálkozó lesz" Brüsszelben.

A német kancellár az előző héten Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott berlini megbeszélését követően kijelentette: Németország a legnagyobb nettó befizető, ezért akár azt is lehetne gondolni, hogy nem feltétlenül érdeke a megállapodás, de az új tartományok - a volt NDK területei - továbbra is részesülnek egyebek között a strukturális költségvetési alapok forrásaiból. Németország azonban nem csak ezért törekszik a megállapodásra a büdzsé ügyében, hanem azért is, mert valamennyi tagállamnak ez a jó, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben - tette hozzá.

A Bundestagban elmondott szerdai beszédében Merkel hangsúlyozta: nem lehet arra számítani, hogy az euróövezeti válság egyhamar véget ér. Nagy a vágyakozás a gyors megoldás iránt, de "Európa továbbra is nagyon súlyos helyzetben van és problémáit nem lehet egy vagy két év alatt kezelni".

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!