Nagyvilág

2012.09.18. 10:52

Panetta a katonai kapcsolatok erősítésére buzdítja Kínát

Peking, 2012. szeptember 18., kedd (MTI/Reuters/AFP/Hszinhua) - A katonai kapcsolatok szorosabbra fonására biztatta Kínát Leon Panetta amerikai védelmi miniszter kedden Pekingben, hogy csökkentsék a félreértésekből származó konfrontációk kockázatát, különös tekintettel a Peking és Tokió közti területi vitára.

Peking, 2012. szeptember 18., kedd (MTI/Reuters/AFP/Hszinhua) - A katonai kapcsolatok szorosabbra fonására biztatta Kínát Leon Panetta amerikai védelmi miniszter kedden Pekingben, hogy csökkentsék a félreértésekből származó konfrontációk kockázatát, különös tekintettel a Peking és Tokió közti területi vitára."Célunk az, hogy az Egyesült Államok és Kína a világ legjelentősebb kétoldalú viszonyrendszerét építse ki, s ennek kulcsa a fegyveres erőink közötti erős kapcsolat" - mondta az amerikai vendég kínai kollégájának, Liang Kuang-liének (Liang Guanglie) tárgyalásaik kezdetén, amikor még jelen lehettek az újságírók.

A Pentagon tisztségviselői régóta panaszolják, hogy Peking nem eléggé őszinte gyors katonai fejlesztéseit illetően, míg a kínaiak azzal vádolják Washingtont, hogy gyanakvó, "hidegháborús" szemlélettel tekint országukra.

Peking megszakította a kétoldalú katonai kapcsolatokat azt követően, hogy az Egyesült Államok 2010 elején bejelentett egy több mint 6 milliárd dolláros fegyverüzletet Tajvannal. A kapcsolatok még az év végén helyreálltak, röviddel Robert Gates akkori amerikai védelmi miniszter 2011. januári látogatása előtt.

A két védelmi miniszter keddi tárgyalásainak elején, újságírók előtt Panetta nem említette a kínai-japán szigetvitát, inkább az Egyesült Államok és Kína hasonló helyzetét hangsúlyozta regionális ügyekben. "Kína csendes-óceáni hatalom, amint az Egyesült Államok is, és közös aggodalmaink vannak e térségben a terrorizmust, az atomfegyverek tovaterjedését, a humanitárius segítséget, a drogkereskedelmet, a békefenntartást és egyebeket illetően" - mondta.

Előző nap, hétfőn Tokióban az amerikai miniszter mindamellett kifejezte aggodalmát a Peking és Tokió között növekvő feszültség miatt is, nyugalomra és mértéktartásra intve a feleket. Mint mondta, kormánya tartja magát a Japánnal kötött szerződésben vállalt kötelezettségeihez, de nem óhajt állást foglalni a - Japánban Szenkakunak, Kínában Tiaojünek (Diaoyu) nevezett - szigetek fölötti szuverenitás vitájában.

Panetta háromnapos látogatása során találkozik több más magas rangú kínai tisztségviselővel, így Hszi Csin-ping (Xi Jinping) alelnökkel is, aki a tervek szerint az év végén átveszi a Kínai Kommunista Párt vezetését, a jövő év elején pedig az államelnöki tisztséget.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!