Nagyvilág

2012.09.05. 16:54

Mikó ügy - Az EMNP az esetleg nyomásgyakorlás kivizsgálását kéri

Kolozsvár/Bukarest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Legfelső Bírói Tanácstól (CSM) kér vizsgálatot annak tisztázására, nem érte-e politikai nyomás a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében három évig nyomozó ügyészeket vagy az első fokon ítéletet hozó bírót - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Toró T. TIbor, a párt elnöke.

Kolozsvár/Bukarest, 2012. szeptember 5., szerda (MTI) - Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) a Legfelső Bírói Tanácstól (CSM) kér vizsgálatot annak tisztázására, nem érte-e politikai nyomás a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében három évig nyomozó ügyészeket vagy az első fokon ítéletet hozó bírót - jelentette be szerdai sajtóértekezletén Toró T. TIbor, a párt elnöke.Victor Ponta miniszterelnök egy megjegyzésére reagálva a CSM hétfőn az Igazság Napja elnevezésű szombati, sepsiszentgyörgyi demonstráció ügyében indított vizsgálatot.

"Anomália, hogy a bírák és az ügyészek pártatlansága felett őrködő szakmai testület nem az első fokú döntést vizsgálja, amelynél valóban alapos a gyanú, hogy politikai nyomásra született, hanem az igazságtalan döntés elleni tüntetés szónokait gyanúsítja nyomásgyakorlással" - vélekedett Toró.

A CSM a romániai bírák és ügyészek szakmai testülete. Kivizsgáló részlege elsősorban a bírák és az ügyészek ellenőrzésére hivatott, ha magatartásukkal, szakmai munkájukkal kapcsolatban kételyek merülnek fel. Az igazságszolgáltatás rendszerén kívül eső személyek esetében a CSM-nek nincs lehetősége szankciókat elrendelni, legfeljebb állásfoglalást tehet közzé arról, hogy a közéleti nyilatkozatok milyen mértékben tekinthetők az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásgyakorlásnak.

Toró szerint a CSM-nek valóban kell foglalkoznia a Mikó-üggyel, de saját hatásköre szerint, a korrupcióellenes ügyészek három évig elhúzódó munkáját és az elsőfokú ítéletet meghozó bíró döntésének megalapozottságát kell kivizsgálnia. Ennek érdekében az EMNP hivatalos átiratot is küld majd CSM-hez - mondta.

Az EMNP elnöke az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnökével, Sándor Krisztinával közösen tartott kolozsvári sajtótájékoztatóján beszélt az egyházi ingatlanok visszaállamosítása ellen rendezett szombati demonstrációról. Mindkét szervezet vezetője méltatta az Igazság Napján megvalósult magyar összefogást. Szerintük az erdélyi magyar történelmi egyházak, pártok és civil szervezetek közös kiállása bebizonyította, hogy az általuk meghirdetett "Új egység" nem elvont fogalom, hanem az egyedüli járható út a magyarság alapvető érdekeinek érvényesítésére.

Az EMNP és EMNT vezetői jelezték, hogy az egyházi ingatlanok visszaállamosítása ellen további figyelemfelkeltő akciókat szerveznek, mert úgy vélik, a közvélemény éberségének nem szabad lankadnia az ügyben.

Sándor Krisztina azt is közölte, hogy az EMNT szeptemberben ismét útjára indítja az Erdélyi Közszolgálati Szabadegyetemet, amelynek első kiadására tavasszal került sor. A hétvégenként szervezendő másfél napos képzéseken az EMNP színeiben mandátumhoz jutott önkormányzati képviselők és más érdeklődők szerezhetnek a közigazgatási munkában hasznosítható ismereteket.

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!