Nagyvilág

2012.09.12. 15:53

Luxustelefon a nyomorból - így készül az új iPhone 5

A kínai Foxconn gyárban beépített emberként dolgozott egy újságíró. Azt szerette volna kideríteni, hogy hogyan rakják össze az új iPhone-t. Megdöbbentő tapasztalatok!

A kínai Foxconn gyárban beépített emberként dolgozott egy újságíró. Azt szerette volna kideríteni, hogy hogyan rakják össze az új iPhone-t. Megdöbbentő tapasztalatok!

Nem kell más csak jó egészség és egy személyigazolvány. Egy eldöntendő kérdésekből álló tesztet kellett kitölteni, hogy mérjék a mentális stabilitást. De ne a modern nyugati trükkös tesztekre gondoljuk. Egy kérdés például, hogy volt-e mostanában idegi összeomlása.

A kitöltés után máris lehet buszra szállni és irány a gyár. Az alvásra kijelölt hely (szállásnak nem is nevezhető) maga a rémálom. Szűkös, büdös és csótánnyal teli. A munka megkezdése előtt alá kell írni egy titoktartási nyilatkozatot, ami elsősorban a technikai adatokra és mutatókra vonatkozik.

A papírmunka után következett 3 nap betanítás. Itt nem kell gondolkodni, csak az utasításokat követni. Ezt rögtön az elején mindenkivel tisztázzák. Az első ilyen eligazításon felmerül a sok öngyilkosság kérdése. A munkások szerint tovább nő a szám ha nem javul az életszínvonal. A vezetőség sajátos módon oldotta meg a problémát: rácsokat szereltek az ablakokra, akár egy börtönben.

Természetesen ott sem maradhat ki az üzemorvosi vizsgálat, amely komolyságát mutatja, hogy egyszerre 4-5 ember van az orvosi szobában. Gyakorlatilag csak pecsétel és aláír. Ha mindez megvan, következhet a tényleges munka.

A dolgozókat egy "TOP SECURITY AREA" feliratú terembe vezetik. Itt csak azt kell csinálni, amit az elmúlt pár napban a betanítások beléjük vertek. A bejáratnál fémdetektor van, kicsempészni semmit sem lehet. Miután a dolgozók helyet foglalnak a vezető elkiáltja magát: "Csak azt csinálják, amit mondjuk". Ezután teátrálisan felemeli az iPhone 5 hátlapját és közli "Ez az új iPhone 5. Legyenek megtisztelve, hogy részt vehetnek a termelésében!".

Tehát mint kiderült, itt csak a hátlapot szerelik össze, de ez is nagyon fontos része az eszköznek. 3 másodpercenként érkezik a munkás elé egy hátlap, tehát egy 10 órás műszakban 3000 hátlappal kell végezniük. Számoljuk tovább: 4 sorban ülnek és 12 ember ül egy sorban.

Délután 5 órakor ismét elüvölti magát a vezető: "Ki szeretne ugyan 5 órakor máris pihenni? Gyerünk! Dolgozzunk keményebben! Elvégre pénzt keresni jöttünk nem?". Elgondolkodtató kérdés, főleg, hogy a túlórákért összesen 4 dollárt kapnak fejenként. Másnap kezdődik minden elölről...

 

(forrás: micgadget.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!