Nagyvilág

2012.09.10. 12:03

Azeri kiadatás - Orosz televízió: Moszkvának rendkívül kellemetlen az ügy

Moszkva, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - Oroszországnak rendkívül kellemetlen az azeri tiszt kiadatása és szabadon bocsátása miatt kialakult helyzet - kommentálta az ügyet vasárnap a Rosszija 1 állami televíziós csatorna.

Moszkva, 2012. szeptember 10., hétfő (MTI) - Oroszországnak rendkívül kellemetlen az azeri tiszt kiadatása és szabadon bocsátása miatt kialakult helyzet - kommentálta az ügyet vasárnap a Rosszija 1 állami televíziós csatorna."Kiderült, hogy az Európai Unióban fejszét lehet ragadni, be lehet menni éjjel a NATO katonai kollégiumába, egy (ott)alvón 16 szúrást lehet ejteni és le lehet fejezni. Önt letartóztatják, elítélik, de szabadon engedik" - hangzott a kritikus hangvételű kommentár a Vesztyi Nyegyeli című televíziós műsorban.

A hét eseményeit összefoglalva ismertették Ramil Safarov azeri katonatiszt magyarázatát örmény katonatársa meggyilkolásáról.

A kommentár szerint Oroszországnak rendkívül kellemetlen a történet három okból is. Egyrészt feszültség alakult ki a Független Államok közösségén belül. Másrészt a déli határain háborús veszély állt elő. "Harmadrészt a NATO, mint mindig, be akar +sündörögni+ békefenntartó egységgel. Itt van Irán északi határa és ez már geopolitika" - fejtette ki az orosz állami televízió kommentátora.

"Ilyen kását főzött Magyarország és vele együtt az Európai Unió. Egyhamar nem lehet kikanalazni." - tette hozzá a Rosszija 1 televízió Vesztyi Nyegyeli című műsorának elemzője.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!