Nagyvilág

2012.08.03. 13:30

Romániai népszavazás - Romániai magyar lapvélemények: a választói névjegyzék karcsúsítása kevesebb parlamenti helyet jelent

Bukarest, 2012. augusztus 3., péntek (MTI) - A romániai magyar publicisták politikai beállítottságuk függvényében foglaltak állást a pénteki lapokban arról, kit terhel a felelősség az államfő leváltása ügyében keletkezett bizonytalan helyzetért, de abban összecseng a véleményük, hogy a politikusok ellenérdekeltek a választói névjegyzék karcsúsításában.

Bukarest, 2012. augusztus 3., péntek (MTI) - A romániai magyar publicisták politikai beállítottságuk függvényében foglaltak állást a pénteki lapokban arról, kit terhel a felelősség az államfő leváltása ügyében keletkezett bizonytalan helyzetért, de abban összecseng a véleményük, hogy a politikusok ellenérdekeltek a választói névjegyzék karcsúsításában.Az alkotmánybíróság csütörtökön arra hivatkozva halasztotta el döntését a felfüggesztett Traian Basescu államfő leváltásáról rendezett vasárnapi népszavazás érvényessége ügyében, hogy ellentmondásos információkat kapott a román hatóságoktól a választók számát illetően. A referendum ugyanis akkor érvényes, ha azon a választók több mint fele részt vesz, de az Országos Statisztikai Intézet, a belügyminisztérium és az állandó választási hatóság egymásnak ellentmondó adatokat közölt az alkotmánybírósággal a névjegyzékben szereplő személyek számáról. A taláros testület ezért felszólította a kormányt, hogy augusztus végéig aktualizálja a választói névjegyzéket.

Az erdélyi Krónika című napilap pénteki vezércikkében Balogh Levente "észvesztőnek" nevezi, hogy a kormány a választási listák pontatlanságára hivatkozva megtorpedózza a saját maga által - több mint húszmillió euróból - szervezett népszavazást, miután kiderült, hogy a hivatalos végeredmény számára kedvezőtlenül alakult.

"Ha most kiderül, hogy valóban több százezer – esetleg millió – olyan polgár szerepel rajtuk, akik vagy elhunytak, vagy rég nem élnek az országban, annak beláthatatlan következményei lesznek. Akár az is megtörténhet, hogy a kormányzó - és a június 10-ei önkormányzati választásokon elsöprő győzelmet arató USL hatalmas öngólt lőtt, hiszen az önkormányzati választásokat is ugyanezen névjegyzékek alapján bonyolították le, márpedig abban az esetben, ha a népszavazást a listák hamis mivolta miatt semmissé nyilvánítják, nyugodtan kijelenthető, hogy a helyhatósági voksolás sem volt hiteles" - vélekedik a Krónika cikkírója.

Az Új Magyar Szó című internetes újságban Ágoston Hugó publicista Traian Basescut és a hozzá közel álló korábbi jobbközép kormányokat teszi felelőssé a választási névjegyzékek pontatlanságáért.

"A kvórum visszavág" című írásában Ágoston egyebek mellett kifejti, hogy Románia lakosságának valós létszámáról szubjektív okok miatt nincs pontos adat.

"Ezek egyike, mondják, hogy a polgármesteri hivatalok minél több illetékességükbe tartozó lakost próbálnak "kimutatni", mert azok száma alapján kapják a központi támogatásokat; ezért aztán a halottakat és a máshova távozottakat nem veszik ki a nyilvántartásból, személyazonosságit adnak "nomádoknak" is stb. De érdekeltek a politikusok abban is, hogy a lakosságszámot "felfújják": ez több parlamenti helyet jelent" - magyarázza a publicista.

Ágoston szerint szélhámosság Traian Basescu részéről, hogy bojkottálta a szavazást, a népképviselet érvényesítésének legközvetlenebb demokratikus formáját, és így próbálta kijátszani "az országra kényszerített", a reálisnál magasabb érvényességi küszöböt.

 

Baranyi László, az MTI tudósítója jelenti.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!