Nagyvilág

2012.08.13. 14:36

Michael Cimino díjat kap a velencei filmfesztiválon

Velence, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) - Díjat kap Michael Cimino, A szarvasvadász, A sárkány éve és A Mennyország kapuja című filmek legendás amerikai rendezője, forgatókönyvírója az augusztus végén kezdődő velencei filmfesztiválon.

Velence, 2012. augusztus 13., hétfő (MTI) - Díjat kap Michael Cimino, A szarvasvadász, A sárkány éve és A Mennyország kapuja című filmek legendás amerikai rendezője, forgatókönyvírója az augusztus végén kezdődő velencei filmfesztiválon.Alberto Barbera fesztiváligazgató az utóbbi negyven év egyik legerőteljesebb és legeredetibb hangú filmkészítőjeként méltatta a 73 esztendős Ciminót, aki augusztus 30-án veszi át a velencei filmmustra Persol-díját.

A ceremónia után levetítik a művész A Mennyország kapuja című 1980-ban készült, hányattatatott sorsú alkotását. A westerneposz Cimino öt Oscarral jutalmazott vietnámi háborús drámája, A szarvasvadász után született, ám a 219 perces alkotást egy hét után levették a műsorról és a United Artist stúdió alaposan megnyirbálva, két és félórás változatban hozta forgalomba egy évvel később. Az átszabott verzió bukás volt, ám az utóbbi években - például televízióban - nagy sikerrel tűzték műsorra az eredeti alkotást.

A 69. Velencei Filmfesztivál augusztus 29. és szeptember 8. között zajlik majd a lagúnák városában.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!